Τα Βαλκάνια αντιμέτωπα με το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 40 ετών

Τα Βαλκάνια αντιμέτωπα με το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 40 ετών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι πυρκαγιές αφανίζουν τα δάση, τα ποτάμια γίνονται ρυάκια, οι σοδειές μαραίνονται και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όλο και μειώνεται. Μετά τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, τα Βαλκάνια βρίσκονται αντιμέτωπα με το πιο ζεστό καλοκαίρι και τη χειρότερη ξηρασία που έπληξε την περιοχή μέσα σε 40 χρόνια. Στη Βοσνία, τη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες εκτάρια σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

Μερικές φωτιές, οι οποίες μαίνονται στα σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, είναι εκτός ελέγχου εξαιτίας των ναρκοπεδίων που εχουν μείνει από τον πόλεμο του 1999. Οι καλλιέργειες πατάτας και καλαμποκιού έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές λόγω της ξηρασίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου πολλά δίκτυα ύδρευσης, χτισμένα επί κομμουνιστικού καθεστώτος, υπολειτουργούν.

Στη Σερβία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι σοδειές δημητριακών και σόγιας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή, με τις απώλειες να φτάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Στην Κροατία, «οι ζημιές από την ξηρασία αντιστοιχούν στο 30 – 80%, σε μερικές περιοχές ακόμη και στο 100%» όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τιχομίρ Τζακοβίνα.

Στη Βοσνία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατέστρεψαν σχεδόν το 70% των λαχανικών και των δημητριακών, αναγνώρισε ο Σεντ Ζέλετς, στέλεχος του Συλλόγου Γεωργών. «Τα τελευταία έξι χρόνια ήταν πολύ ξηρά σε αυτήν την περιοχή, αλλά φέτος είναι χωρίς αμφιβολία το χειρότερο, θα έλεγα ολέθριο», τόνισε ο κ. Ζέλετς. Ακόμη και το φθινόπωρο οι βροχές στα Βαλκάνια ήταν λίγες, με αποτέλεσμα να στερέψουν τα ποτάμια, περιλαμβανομένου του Δούναβη. Στην αρχή, η είδηση προκάλεσε ανακούφιση, καθώς ο προηγούμενος χειμώνας είχε φέρει πολλές χιονοπτώσεις και υπήρξαν φόβοι για πλημμύρες. Οι ειδικοί, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι θερμοί νότιοι άνεμοι έκαναν τα χιόνια να λιώσουν γρήγορα και να εξατμιστούν. «Ετσι μπήκαμε σε μια άνοιξη με έλλειψη υδάτινων αποθεμάτων» δήλωσε ο Ντάλιμπορ Μπάλιον, εμπειρογνώμονας στο Σεράγεβο. Λόγω της έλλειψης, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη Σερβία, τη Βοσνία και τα Σκόπια έχουν μειώσει την παραγωγή τους. «Τώρα αυτό το έλλειμμα έχει φθάσει σε σημείο ρεκόρ. Θα υποφέρουμε για αρκετά χρόνια ακόμη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή