ΚΟΣΜΟΣ

Αναμένεται «έκπληξη» Ασάντζ

KITO. Μια «μεγάλη έκπληξη» στη σουηδική πτυχή της υπόθεσης Ασάντζ φέρεται να ετοιμάζει η υπεράσπιση του ιδρυτή της WikiLeaks, δημιουργώντας προσδοκίες για νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις την ώρα που μαίνεται ο φραστικός πόλεμος του Ισημερινού με τη Βρετανία και τη Σουηδία. Η Βρετανία, όπως δήλωσε χθες από το Κίτο ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει συστάσεις για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάντζ, αφού η ίδια είχε αρνηθεί να εκδώσει τον Χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ προ δεκαετίας…

Καθοριστικό ρόλο στη διαμάχη έχει αναλάβει ο επιφανής Ισπανός Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, πρώην δικαστής στην Ισπανία -γνωστός μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε κατά του Πινοσέτ το ’98- και νυν επικεφαλής των συνηγόρων του Ασάντζ. Ο κ. Γκαρθόν έκανε γνωστό ότι η υπεράσπιση ζήτησε να μεταβεί στο Λονδίνο ένας Σουηδός εισαγγελέας για να πάρει κατάθεση από τον πελάτη του. Ο τελευταίος παραμένει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, έχοντας εξασφαλίσει μεν πολιτικό άσυλο αλλά όχι την άδεια των Βρετανών για να αποχωρήσει. Οι βρετανικές αρχές επιμένουν να τον εκδώσουν στη Σουηδία, κάτι που ο ίδιος δεν θα διακινδυνέψει όντας βέβαιος ότι θα παραδοθεί έπειτα στις ΗΠΑ, όπου θα διωχθεί για τις μεγάλες αποκαλύψεις της WikiLeaks το 2010. Η υπεράσπιση, προειδοποίησε ο κ. Γκαρθόν, έχει στην κατοχή της κρίσιμα στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει ο πρώην χάκερ στη Σουηδία. Και τα στοιχεία αυτά θα προκαλέσουν «μεγάλη έκπληξη» όταν δημοσιοποιηθούν.

Το αίτημα για τη μετάβαση του Σουηδού εισαγγελέα στο Λονδίνο τελικά απορρίφθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Κορέα να επικρίνει δριμύτατα τη στάση των Σουηδών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες περί σεξουαλικών επιθέσεων του Ασάντζ σε δύο γυναίκες είναι κατασκευασμένες. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ορισμένες χώρες έχουν μεγάλη βαρύτητα», τόνισε. «Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει. Η Λατινική Αμερική δεν έχει πια αφεντικά».