Τι γράφει ο ξένος Τύπος

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕSΔύο χρόνια ακόμη

Πρόβλημα πρωταρχικής σημασίας για την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα. Επειτα από δύο εκλογικούς γύρους, οι Ελληνες επιτέλους έδωσαν στον Αντώνη Σαμαρά αρκετές ψήφους για να σχηματίσει συνασπισμό χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, και εκείνος πέρασε το καλοκαίρι πασχίζοντας να βρει άλλα 14,5 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών. Αντιμέτωπος με ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, ο κ. Σαμαράς ζητάει άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να θέσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται διατεθειμένη να το σκεφτεί, καθώς έχει δεσμευτεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η γερμανική διαμάχη για την Ελλάδα συνεχίζει να είναι σκληρή και η κυβέρνηση δείχνει διχασμένη. Ακόμη και αν ο Σαμαράς εξασφαλίσει παράταση, η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει, σχολίασε η κ. Γκριν από τη Roubini Global Εconomics.

ΟΒSΕRVΑΤΕUR

Πνεύμα αλληλεγγύης

Το γεύμα εργασίας της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ έχει αξία χάρη στις γεμάτες υποκρισία εκφράσεις αβροφροσύνης, που αποκάλυψαν όσο ποτέ άλλοτε το χάσμα στον πάλαι ποτέ ισχυρό γαλλο-γερμανικό άξονα. Η ευγένεια των συνδαιτυμόνων έκρυβε πίσω της τις βαθιές διαφοροποιήσεις στην ίδια την αντίληψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ελληνικό «ασχημόπαπο», μήπως η ώρα είναι κατάλληλη για να αναζητηθούν συνολικές ευρωπαϊκές λύσεις; Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η άβυσσος ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως πολλοί την παρουσιάζουν. Διέπραξε, όντως, σφάλματα, αλλά η υπερβολική ακαμψία δεν μπορεί παρά να βλάψει την Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να επιδείξει πνεύμα αλληλεγγύης και να ενώσει τις δυνάμεις της, αντί να ζητάει οδυνηρές θυσίες από τους λαούς της.

ΒLΟΟΜΒΕRG

Ελληνικός εφιάλτης

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τεράστια χρέη. Κατά πάσα πιθανότητα, η χρεοκοπία της είναι αναπόφευκτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει και ούτε πρέπει να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Μια χρεοκοπία θα είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το υπόλοιπο σύστημα από ό,τι η έξοδός της από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Η χρεοκοπία, δεν σημαίνει αυτόματα αποπομπή ή εθελούσια εγκατάλειψη της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, όσο περισσότερο συνδέεται η αναδιάρθρωση του χρέους με το μέλλον του ευρώ, τόσο ευκολότερα μπορεί να φανταστεί κανείς το ενδεχόμενο κατακερματισμού της Ευρωζώνης. Πιθανολογείται ότι η οικονομική κρίση που θα ξεσπάσει σε αυτή την περίπτωση θα είναι χειρότερη από οτιδήποτε έχει ζήσει η Ευρώπη. Θα είναι ένας εφιάλτης, κάτι που θα έπρεπε να χρησιμεύει ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα.

DΕR SΡΙΕGΕL

Οικονομική Δουνκέρκη

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τον Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο οποίος πριν από 67 χρόνια έσωσε τη Βρετανία από μια «οικονομική Δουνκέρκη». Υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στο γιγαντιαίο χρέος της Βρετανίας μετά τον πόλεμο και το σημερινό υπερχρέος της Νότιας Ευρώπης. Η Εργατική κυβέρνηση του Ατλι, αντί για εξοικόνομηση χρημάτων σχεδίαζε κοινωνικά προγράμματα. Τότε ο Κέινς εξασφάλισε με κόπο και με ειδικούς όρους δάνειο από τις ΗΠΑ και απέφυγε την πτώχευση. Ο Κέινς πήρε το δάνειο, αλλά η βρετανική οικονομία ορθοπόδησε χάρη στην «οικονομική καταπίεση». Δηλαδή, ολίγη ανάπτυξη, ολίγος πληθωρισμός και αυστηρή απαγόρευση διαρροής χρημάτων στο εξωτερικό. Επειτα οι καταστάσεις απελευθερώθηκαν, όχι πάντα προς όφελος των οικονομιών, που μάλλον θα διέλθουν περίοδο ανάλογης καταπίεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή