Επιστολή Βρετανίας στην πρεσβεία Ισημερινού

Επιστολή Βρετανίας στην πρεσβεία Ισημερινού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επιστολή στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου παραμένει εγκλωβισμένος ο Τζούλιαν Ασάντζ θέλοντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, απέστειλε, χθες, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν είχε γίνει γνωστό έως το απόγευμα, καθώς το Φόρεϊν Οφις αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε βέβαιος ότι η Βρετανία και η Σουηδία δεν πρόκειται να αλλάξουν τη σκληρή τους στάση στην πολύκροτη υπόθεση του ιδρυτή της WikiLeaks, ειδικά όταν διαπραγματεύονται με μια μικρή χώρα όπως η δική του.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ραφαέλ Κορέα επανέλαβε την πρότασή του προς τη Βρετανία για διάλογο, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα του Ασάντζ, ο οποίος έχει παγιδευτεί, όπως είναι γνωστό, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για τουλάχιστον δύο μήνες. «Πάντα πιστεύαμε στον διάλογο. Δεν χάνεις ποτέ τις ελπίδες σου», είπε ο πρόεδρος Κορέα, ο οποίος εγγυήθηκε την περασμένη εβδομάδα πολιτικό άσυλο στον πρώην χάκερ, ακτιβιστή και δημοσιογράφο. Ο Τζούλιαν Ασάντζ κατηγορείται στη Σουηδία για σεξουαλικές επιθέσεις και σύμφωνα με τον κ. Κορέα έχει δίκιο να φοβάται ότι οι Σουηδοί θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ όπου θα δικαστεί για τη διαρροή από τη WikiLeaks απόρρητων διπλωματικών εγγράφων. «Πολύ αμφιβάλλω, όμως, ότι η Σουηδία ή οι ΗΠΑ σκοπεύουν ν’ αλλάξουν τη στάση τους, καθότι δεν είναι κάτι που συνηθίζουν, και ακόμη περισσότερο όταν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με μια χώρα του Τρίτου Κόσμου, όπως ο Ισημερινός», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ραφαέλ Κορέα. «Πάντα μας υποτιμούσαν, αλλά δεν χάνουμε τις ελπίδες μας». Υπογράμμισε, δε, ότι παραμένει οργισμένος για την κεκαλυμμένη απειλή της Βρετανίας να εισβάλει στην πρεσβεία για να συλλάβει τον Ασάντζ, χαρακτηρίζοντάς την «μνημειώδες διπλωματικό σφάλμα». «Μπορείτε να φανταστείτε τί θα γινόταν εάν μια τέτοια απειλή εκτοξευόταν από τριτοκοσμική χώρα εναντίον ενός μεγάλου κράτους; Θα ήταν παγκόσμιο σκάνδαλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή