Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών ο Μπρέιβικ

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών ο Μπρέιβικ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθειρξη 21 ετών καταδικάστηκε ο «μακελάρης του Οσλο» Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός Νορβηγός που στις 22 Ιουλίου του περασμένου έτους σκότωσε 77 άτομα και τραυμάτισε άλλα 242 σε δύο επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Κατά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Οσλο σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, ενώ 69 άλλοι, στην πλειονότητά τους έφηβοι, εκτελέστηκαν στην επίθεση του Μπρέιβικ στην κατασκήνωση του Λαϊκού Κόμματος στην Ουτόγια. Το δικαστήριο του Οσλο έκρινε ότι ο τριαντάχρονος δεν βρισκόταν υπό το καθεστώς ψυχωσικού επεισοδίου την ώρα που εφάρμοζε το σχέδιό του και έσπερνε τον θάνατο. Πλήρη αντίληψη του τι ακριβώς έκανε είχε και όταν τοποθετούσε τη βόμβα στο κέντρο του Οσλο.

Η απόφαση ενθουσίασε τον τριαντάχρονο Μπρέιβικ, που δεν ήθελε επ’ ουδενί να δεχθεί το δικαστήριο ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή καθώς θεωρούσε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα «μοίρα χειρότερη από τον θάνατο». Ο ίδιος πίστευε ότι ήταν σταυροφόρος και πολεμούσε τον μουσουλμανικό κίνδυνο.

Είχε διακαώς προσπαθήσει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι είχε πλήρη αντίληψη για το τι έκανε ακόμα και κατά τη στιγμή των εκτελέσεων δεκαπεντάχρονων παιδιών, «πράξεις σκληρές αλλά αναγκαίες» προκειμένου να προστατευθεί η Νορβηγία από τη «μουσουλμανική εισβολή».

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας χθες στο δικαστήριο, ο Μπρέιβικ χαμογελούσε, ενώ λίγο πρωτύτερα είχε χαιρετήσει την έδρα με ναζιστικού τύπου χαιρετισμό, σηκώνοντας το χέρι του και τείνοντάς το με κλειστή γροθιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων και επιζήσαντες που παρακολούθησαν τη διαδικασία εξέφρασαν ανακούφιση για την καταδίκη του. Εξαρχής, οι περισσότεροι ήθελαν να κριθεί ως έχων σώας τα φρένας, έτσι ώστε να βρεθεί σε κελί σωφρονιστικού καταστήματος.

Η επίθεση του Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια, στα ανοιχτά του Οσλο, διήρκεσε περίπου μία ώρα, κατά την οποία ο δράστης πυροβόλησε 121 σφαίρες με το πιστόλι του και 136 με το ημιαυτόματο που διέθετε. Πολλά από τα θύματα εκτελέστηκαν με σφαίρα σχεδόν εξ επαφής, ενώ όπως έγινε γνωστό, μια γυναίκα 26 ετών δέχθηκε έξι σφαίρες, εκ των οποίων μία στο κεφάλι. Τα παιδιά λαχάνιαζαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τον πάνοπλο Μπρέιβικ, ενώ εκείνο το μοιραίο πρωινό είχε βρέξει, με αποτέλεσμα να γλιστρούν και να γκρεμίζονται στη θάλασσα. Πολλοί από τους επιβιώσαντες της δραματικής επίθεσης έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ κάποιοι έφηβοι ακόμα και σήμερα αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ή να εργαστούν.

Τέλος, η 21ετής κάθειρξη είναι η βαρύτερη ποινή, σύμφωνα με το νορβηγικό δίκαιο, αλλά το δικαστήριο μπορεί να κρατήσει τον Μπρέιβικ επ’ αόριστον εφόσον κριθεί ότι εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή