Πλήγμα με πυραύλους εντός του Πακιστάν

Πλήγμα με πυραύλους εντός του Πακιστάν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις του Πακιστάν στις επιθέσεις από αέρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι Αμερικανοί έπληξαν χθες με πυραύλους κρησφύγετα ανταρτών στην αφγανική μεθόριο. Ηταν η τέταρτη επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μία εβδομάδα και αυτή ακριβώς η συχνότητα προκάλεσε την αντίδραση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, που την Πέμπτη προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη στο Ισλαμαμπάντ, στον οποίον επισήμανε ότι οι επιθέσεις του είδους είναι παράνομες, καταστρατηγούν τη διεθνή νομοθεσία και παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Αμερικανούς αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, των οποίων οι σχέσεις διέρχονται κρίση. Η αμερικανική πλευρά επικαλείται την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων αυτών με στόχο σήμερα το βόρειο Ουαζιριστάν, μια από τις τελευταίες περιοχές των φυλών στις οποίες ο πακιστανικός στρατός δεν έχει παρέμβει με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των μουτζαχεντίν, παρά τις αμερικανικές αιτιάσεις. Οι Πακιστανοί αντιτείνουν ότι τα προερχόμενα από το Αφγανιστάν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκτός του ότι παραβιάζουν την εθνική τους κυριαρχία, έχουν πολύ συχνά θύματα αμάχους. Λέγεται ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν ανέχτηκε στην αρχή σιωπηρά τις επιθέσεις. Καθώς όμως οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν, η κυβέρνηση διέκοψε τη σιωπή της, διότι εκτός των άλλων οι εκλογές του 2013 πλησιάζουν και η πακιστανική κοινή γνώμη δυσφορεί με τις αμερικανικές επιχειρήσεις εντός πακιστανικού εδάφους. Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν απέκλεισε τις γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όταν τον Νοέμβριο του 2011 δυνάμεις του ΝΑΤΟ σκότωσαν κατά λάθος 24 Πακιστανούς στρατιώτες κοντά στη μεθόριο. Οι γραμμές επαναλειτούργησαν τον Ιούλιο, ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις.

Οι τέσσερις πρόσφατες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο βόρειο Ουαζιριστάν. Η πρώτη έγινε το περασμένο Σάββατο εναντίον κρησφύγετου του ισχυρού πολέμαρχου Χαφίζ Γκιουλ Μπαχαντούρ, του οποίου οι δυνάμεις καταφέρουν συχνά πλήγματα εναντίον των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Ο πολέμαρχος σκοτώθηκε. Την Κυριακή, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους σκοτώνοντας δέκα μαχητές. Την Τρίτη έπληξαν φορτηγό, σκοτώνοντας άλλους πέντε. Στη χθεσινή επίθεση σκοτώθηκαν 15 μαχητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή