Αψιμαχίες στο Κάιρο μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του Μορσί

Αψιμαχίες στο Κάιρο μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του Μορσί

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες στο Κάιρο μεταξύ αντιπάλων του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μορσί και οπαδών του, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαφωνούντων με την πολιτική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Παρά τις ανησυχίες των Αρχών, όμως, για τη χθεσινή διαδήλωση, μόνο μερικές εκατοντάδες οπαδοί αντιπολιτευόμενων κομμάτων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Μορσί για απόπειρα μονοπώλησης της εξουσίας.

Πολλές οργανώσεις, που επικρίνουν συστηματικά τον Μορσί, επέλεξαν να μείνουν μακριά από τις χθεσινές διαδηλώσεις, μεταξύ τους και η μεγάλης επιρροής «Οργάνωση της 6ης Απριλίου», θεωρούμενη καθοριστική στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011. Οι οργανώσεις αυτές εκτίμησαν πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κριθεί το έργο του Μορσί και ότι κάθε αμφισβήτηση της προεδρίας πρέπει να προέλθει από την κάλπη και όχι από τον δρόμο.

Η «Οργάνωση της 6ης Απριλίου», σε χθεσινή της ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, ανέφερε: «Διαφωνούμε με την Αδελφότητα σε πολλά ζητήματα. Αυτό, όμως, μπορεί να μας επιτρέψει να καλέσουμε σε βίαιες πράξεις εναντίον των μελών της ή στην εξορία της ηγεσίας της από τη χώρα μας; Ασφαλώς και όχι». Στη σελίδα του στο Facebook, ο ηγέτης της δημοκρατικής οργάνωσης «Ελεύθεροι Αιγύπτιοι», Αχμεντ Σαΐντ, γράφει: «Οσοι επιθυμούν την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μπορούν να το επιδιώξουν μόνο μέσα από την κάλπη».

Ορισμένοι προοδευτικοί κύκλοι έχουν στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Μορσί, όπως την αιφνιδιαστική αποστρατεία της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και την ακύρωση διατάγματος, που προσέφερε τη νομοθετική εξουσία στον στρατό, σε περίπτωση διάλυσης του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή