Δύσκολη η απομάκρυνση Ασάντζ

Δύσκολη η απομάκρυνση Ασάντζ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Αυγούστου το Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι παραχωρεί διπλωματικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτή της WikiLeaks, που δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα φέρνοντας σε δύσκολη θέση κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Δύο μήνες πριν, ο Ασάντζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμούς.

Φορώντας μονόκλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, συσπείρωσε τις χώρες στην αμερικανική ήπειρο -των ΗΠΑ εξαιρουμένων-ενάντια στον «χοντρό εκβιασμό» της Βρετανίας, που απειλούσε να συλλάβει τον Ασάντζ εντός της πρεσβείας. Ακόμη και οι διακηρυγμένοι αντίπαλοι του Ραφαέλ Κορέα, του προέδρου του Εκουαδόρ, βρυχήθηκαν κατά της Βρετανίας, που επικαλέστηκε νόμο του 1987, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε και επιτρέπει την είσοδο στην πρεσβεία. Ο κ. Πατίνιο άρπαξε την ευκαιρία και ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία διέπραξε «εχθρική ενέργεια».

Ο καβγάς επιδείνωσε περαιτέρω τις ήδη δοκιμαζόμενες σχέσεις Βρετανίας – Εκουαδόρ, λόγω βρετανικής ολιγωρίας να στείλει νέο πρέσβη στο Κίτο. Ομως, το Φόρεϊν Οφις δικαίως διερωτάται εάν το Εκουαδόρ ανταποκρίνεται στους όρους της συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Πριν διατυπωθεί το αίτημα για χορήγηση ασύλου, προηγήθηκε συνέντευξη προς το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο δίκτυο Russia Today και άνθρωποι της WikiLeaks επισκέφθηκαν το Κίτο για να εκθέσουν τα πράγματα. Στην πρεσβεία στο Λονδίνο ετοίμασαν ένα δωμάτιο για τον Ασάντζ. Ο κ. Κορέα ενέκρινε το αίτημα Ασάντζ για το άσυλο, υπό τον όρο ότι όλα θα είναι ξεκάθαρα. Ομως, οι άπειροι διπλωμάτες του δεν γνώριζαν ότι οι Ευρωπαίοι, σε αντίθεση με τους Λατινοαμερικανούς, δεν δέχονται σε γενικές γραμμές την έννοια του διπλωματικού ασύλου. Και έτσι, ο κ. Πατίνιο, αφού άκουσε τα… εξ αμάξης εκλήθη να ετοιμάσει φάκελο που να τεκμηριώνει με στοιχεία αδιάσειστα «πώς» και όχι «εάν» θα χορηγηθεί άσυλο στον Ασάντζ. Ο κ. Πατίνιο παρουσίασε μακροσκελή αναφορά επικαλούμενος τη διεθνή νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για να στηρίξει τον Ασάντζ και να επιδείξει ταυτόχρονα την επιθυμία του Εκουαδόρ να διαπραγματευτεί με τη Σουηδία, τη Βρετανία και την Αμερική. Οι ΗΠΑ δεν τού έχουν απαγγείλει κατηγορίες, όμως ο Ασάντζ φοβάται πως, εάν καταλήξει εκεί, θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Η έκδοσή του από τη Βρετανία παραμένει προβληματική. Η άρνηση της Βρετανίας να του εξασφαλίσει ασφαλή μετάβαση στο Εκουαδόρ και της Σουηδίας να τον ανακρίνει στον χώρο της πρεσβείας ίσως σημαίνει ότι ο Ασάντζ θα μείνει στην πρεσβεία τουλάχιστον όσο θα διαρκέσει η επικείμενη προεκλογική εκστρατεία στο Εκουαδόρ. Η περίπτωση του Αυστραλού χάκερ πιστοποιεί, κατά τον κ. Κορέα, ότι το Εκουαδόρ δεν απειλεί την ελεύθερη έκφραση του λαού. Και όμως, αφότου ο κ. Ασάντζ εγκαταστάθηκε στην πρεσβεία, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ κατάσχεσε τους υπολογιστές του περιοδικού Vanguardia «δι’ ασήμαντον αφορμήν» και επέτρεψε κυβερνητικό έλεγχο σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Το Εκουαδόρ δεν είναι διατεθειμένο να φιλοξενεί επ’ άπειρον τον κ. Ασάντζ στην πρεσβεία στο Λονδίνο, ισχυρίζεται ο Μισέλ Λεβί, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αντίνα Σιμόν Μπολιβάρ στο Κίτο. «Νομίζω ότι θα καταλήξει στη Σουηδία, υπό ειδικούς όρους για την πιθανή δίκη του», λέει. Πηγές προσκείμενες στον Ασάντζ ισχυρίζονται ότι ίσως προτείνει να συνεργαστεί με τη Σουηδία, εάν του δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα εκδοθεί σε άλλη χώρα.

Μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας, ο Ασάντζ ευχαρίστησε πριν από μία εβδομάδα την κυβέρνηση και τον λαό του Εκουαδόρ και κάλεσε την Αμερική να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών εναντίον της WikiLeaks.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή