Πυρκαγιά στον αγωγό Κιρκούκ – Τσεϊχάν

Πυρκαγιά στον αγωγό Κιρκούκ – Τσεϊχάν

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Στην αναστολή της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ – Τσεϊχάν, από τον οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εξάγει το Ιράκ, οδήγησε πυρκαγιά που ξέσπασε στα τουρκο-ιρακινά σύνορα πιθανόν από δολιοφθορά, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Τρεις νεκροί, εξάλλου, ανάμεσά τους και ένας στρατηγός, είναι τα θύματα διαφόρων επιθέσεων που έγιναν χθες στο Ιράκ.

Η αιτία της πυρκαγιάς στον αγωγό Κιρκούκ – Τσεϊχάν, σε περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, δεν είχε αποσαφηνιστεί έως χθες το απόγευμα. Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου δήλωσε ότι η Βαγδάτη έχει αναστείλει τις εξαγωγές της λόγω της πυρκαγιάς και αναμένει από την Τουρκία το πράσινο φως. Αξιωματούχοι της ενεργειακής βιομηχανίας στην Αγκυρα δεν ήταν σε θέση να πουν πόσο θα διαρκέσουν οι επισκευές. Στην πόλη Τάτζι, 25 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, επίθεση ενόπλων προκάλεσε τον θάνατο του στρατηγού Αμπντέλ Χουσεΐν Μόχσεν, ενώ στη Χαντίθα, 210 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες σε έκρηξη βόμβας που είχε στόχο περίπολο του στρατού. Στη Μοσούλη, επίσης, άλλη βομβιστική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε ένα άτομο. Δύο τραυματίες ήταν τα θύματα και δεύτερης έκρηξης στην ίδια πόλη. Με τις χθεσινές επιθέσεις, ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ, από τις αρχές Αυγούστου, ανήλθε στους 259, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, που παρατήρησε ότι τα βίαια περιστατικά παραμένουν διαρκές φαινόμενο στη χώρα. Την παραίτησή του, τέλος, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνιών του Ιράκ, Μοχάμεντ Τάουφικ Αλάουι. Ως αιτία προέβαλε τις «πολιτικές παρεμβάσεις» του πρωθυπουργού Νουρί αλ Μαλικί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή