Το αυτοκίνητο του Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο δέχθηκε «προμελετημένη» επίθεση

Το αυτοκίνητο του Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο δέχθηκε «προμελετημένη» επίθεση

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σταμάτησαν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο, έσπασαν τη μικρή σημαία και εξαφανίστηκαν. Αυτό είναι το χθεσινό και πιο πρόσφατο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Κίνας – Ιαπωνίας με αφορμή το αμφισβητούμενο καθεστώς κτήσης των νησίδων Σενκακού (κατά τους Ιάπωνες) και Ντιαογού (κατά τους Κινέζους) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η αντιπαράθεση, προϊόν του αυξανόμενου εθνικισμού σε Ιαπωνία και Κίνα, έχει πυροδοτήσει στην Κίνα τις μεγαλύτερες αντιιαπωνικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

Η ιαπωνική πρεσβεία του Πεκίνου μετά το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Ιάπωνας πρέσβης Ουιτσίρο Νίουα δεν τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο και διευκρίνιζε ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη, ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται για ενέργεια κάποιου θερμόαιμου πολίτη. Οπως έγινε γνωστό, δύο προπορευόμενα οχήματα έκλεισαν τον δρόμο στο αυτοκίνητο του Ιάπωνα διπλωματικού. Τότε ένας άνδρας εμφανίστηκε, έσπασε το μικρό ιστίο της σημαίας και εξαφανίστηκε παίρνοντας το σύμβολο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου μαζί του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε για το συμβάν στην κινεζική κυβέρνηση και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες προκειμένου Ιάπωνες πολίτες και επιχειρηματίες που βρίσκονται στην Κίνα να παραμείνουν ασφαλείς.

Το επεισόδιο αποτελεί απλά νέα κλιμάκωση στην αντιπαράθεση Ιαπωνίας – Κίνας. Στα μέσα Αυγούστου η ιαπωνική ακτοφυλακή συνέλαβε Κινέζους ακτιβιστές που είχαν τότε αποπειραθεί να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες και να αποβιβαστούν.

Χαρακτηριστική της δυναμικής που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, και της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης, η απαγόρευση της ιαπωνικής κυβέρνησης προς τις δημοτικές αρχές του Τόκιο να αποστείλουν ομάδα που θα αποβιβαζόταν στο νησί.

Ο κυβερνήτης της ιαπωνικής πρωτεύουσας Σιντάρο Ισιχάρα, πριν από μερικές ημέρες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να αγοράσει τα νησιά από τους νόμιμους Ιάπωνες ιδιοκτήτες τους. Με την αφορμή αυτή ο εθνικιστής Ισιχάρα ζήτησε να δοθεί άδεια σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποβιβαστεί στα νησιά. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τη σειρά του πρότεινε να γίνει η εξαγορά των νησιών από το ιαπωνικό κράτος. Κι οι δύο προτάσεις εξόργισαν την κινεζική κυβέρνηση και πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θεώρησε καλύτερη λύση την απαγόρευση οποιασδήποτε κίνησης. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, το ιαπωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε δύο νόμους με τους οποίους αναγνώρισε ότι τα νησιά είναι ιαπωνικά. Η αντιπαράθεση αποτελεί συνέπεια της ενίσχυσης του εθνικισμού σε Κίνα και Ιαπωνία.

Από τη μία πλευρά, ο κυβερνήτης του Τόκιο, προσβλέποντας στις ψήφους των εθνικιστών συμπατριωτών του, ήγειρε το θέμα αγοράς των νησιών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η στάση του ιαπωνικού λαού μεταβλήθηκε εξαιτίας της γιγαντιαίας και ταχύτατης ανάπτυξης της Κίνας που έγινε η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, εκθρονίζοντας τους Ιάπωνες. Ταυτόχρονα η δύναμη και η ισχύς έκαναν το Πεκίνο να προσεγγίζει με μεγαλύτερη αδιαλλαξία τις διαφορές με τους γείτονές του. Αλλωστε οι Κινέζοι βλέπουν πίσω από τις ιαπωνικές διεκδικήσεις προσπάθειες των ΗΠΑ να βάλουν εμπόδια στην ενίσχυση της Κίνας και να επεκτείνουν τη δική τους επιρροή και παρουσία στην Ασία και τον Ειρηνικό. Μάλιστα, για την προσπάθειά τους εφαλτήριο είναι η Ιαπωνία. Σύμφωνα με αναλυτές που γνωρίζουν τη δυναμική στην περιοχή, ούτε η Κίνα ούτε η Ιαπωνία προσδοκούν μια ανοικτή σύγκρουση, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη η ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή