Η Τεχεράνη εκμεταλλεύεται τη σύνοδο των Αδεσμεύτων

Η Τεχεράνη εκμεταλλεύεται τη σύνοδο των Αδεσμεύτων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε διπλωμάτες του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ΝΑΜ, να επιθεωρήσουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις άφησε ανοιχτό, χθες, η Τεχεράνη, κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών του κινήματος στην ιρανική πρωτεύουσα.

Καθώς η σύνοδος προβάλλεται από το Ιράν ως ακλόνητη απόδειξη της αποτυχίας της Δύσης να το οδηγήσει στην απομόνωση, η σχετική διαβεβαίωση δεν σήμανε τόσο την υποχώρηση της ιρανικής πλευράς όσο τη συνέχεια της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει υποστηρικτές στη μάχη κατά των δυτικών κυρώσεων. Ηταν σαφής, άλλωστε, την Κυριακή, η έκκληση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, προς όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του ΝΑΜ, να αντιταχθούν στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση με σκοπό την αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Δυτικοί διπλωμάτες, από την πλευρά τους, έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία του Κινήματος των Αδεσμεύτων καθώς αρχίζει η τριετής προεδρία της Τεχεράνης στο σώμα, το οποίο συστάθηκε το 1961 ως αντίβαρο της κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων στις διεθνείς σχέσεις. «Το Κίνημα των Αδεσμεύτων πρέπει να αντισταθεί σθεναρά στις μονομερείς οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν ορισμένες χώρες εναντίον των κρατών-μελών του», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Σχετικά με τις επιθεωρήσεις διπλωματών του ΝΑΜ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ο υφυπουργός Μοχάμεντ Μεχντί Ακουντζαντέχ ρωτήθηκε χθες εάν υπάρχει τέτοια πιθανότητα και απάντησε: «Τέτοιου είδους επισκέψεις δεν συνηθίζονται όταν γίνονται αυτές οι συναντήσεις (η σύνοδος του ΝΑΜ), αλλά το Ιράν μπορεί να είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο». Η σχετική πρόταση έγινε τρεις ημέρες αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ, ζήτησε εκ νέου πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Παρσίν, όπου το Ιράν φέρεται να ετοιμάζει πυρηνικά όπλα. Ενδεχόμενη επιθεώρηση του ΝΑΜ στο Παρσίν ελάχιστα θα καθησύχαζε τη Δύση ή την ΙΑΕΑ, σχολίασε το Reuters. Συνολικά 120 χώρες συμμετέχουν στη σύνοδο. Οι ογδόντα σε επίπεδο υπουργών, ενώ παρίστανται και 50 ηγέτες. Η αναμενόμενη άφιξη μεγάλων «παικτών», όπως ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι – ο πρώτος Αιγύπτιος ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, προσδίδει στη σύνοδο ιδιαίτερη βαρύτητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή