Κατακραυγή για σφαγή στη Συρία

Κατακραυγή για σφαγή στη Συρία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο διεθνών αντιδράσεων προκαλεί η εκατόμβη στην Νταράγια, στα περίχωρα της Δαμασκού – ένα από τα χειρότερα, μέχρι στιγμής, επεισόδια στους 18 μήνες της συριακής κρίσης. Αν και αναγνώρισε ότι οι συνθήκες της σφαγής «δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες», ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι, «όποιοι κι αν είναι» και τόνισε εκ νέου την ανάγκη «δημοκρατικής μετάβασης» στη Συρία.

Σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Νταράγια την περασμένη εβδομάδα. Από αυτούς, περίπου 300 φέρονται να έχουν εκτελεστεί εν ψυχρώ μετά την ανακατάληψη της συνοικίας από τον κυβερνητικό στρατό, την περασμένη Παρασκευή. Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και υποστηρίζει ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με «εξτρεμιστές τρομοκράτες».

Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία «έχει σκανδαλιστεί βαθύτατα από την αποκάλυψη των σφαγών, που μοιάζουν να είναι εκατόμβη αμάχων». Εξέφρασε δε την ευχή «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες της κατακρεούργησης, κυρίως διά της μεσολάβησης της ερευνητικής επιτροπής που έχει συσταθεί από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Ο εκπρόσωπος της εν λόγω επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, Πάουλο Πινιέιρο, δήλωσε στο BBC ότι οι σφαγές στην Νταράγια ενδέχεται να συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

Χθες το πρωί, ελικόπτερο των συριακών ενόπλων δυνάμεων συνετρίβη στη Δαμασκό, όπως αναγνώρισε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να δώσει πληροφορίες για τις συνθήκες της συντριβής του. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό των αντικαθεστωτικών, το ελικόπτερο κατερρίφθη από αντάρτες στη διάρκεια εχθροπραξιών στη βορειοανατολική συνοικία Τζομπάρ, για να συντριβεί στο γειτονικό Καμπούν. Το Σαββατοκύριακο, μαχητικά ελικόπτερα επιχειρούσαν εναντίον ανταρτών στις εργατικές σουνιτικές συνοικίες Τζομπάρ, Ζαμάλκα και Ιρμπίν, στο πλαίσιο πεισματικών προσπαθειών του κυβερνητικού στρατού να εκκαθαρίσει τα δύο κυριότερα αστικά κέντρα, Δαμασκό και Χαλέπι, από την ένοπλη αντιπολίτευση.

Σε μια από τις σπάνιες, το τελευταίο διάστημα, δημόσιες εμφανίσεις του, ο Μπασάρ Ασαντ επέμεινε ότι η κρίση στη χώρα του «αποτελεί προϊόν συνωμοσίας, η οποία κατευθύνεται εναντίον όχι μόνο της Συρίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής». Μιλώντας ενώπιον αντιπροσωπείας του ιρανικού Κοινοβουλίου, που τον επισκέφθηκε στη Δαμασκό, ο Σύρος πρόεδρος προσέθεσε ότι δυτικές και περιφερειακές χώρες έχουν θέσει στο στόχαστρο τη Συρία εξαιτίας της «αντίστασης» που προβάλλει στην περιφερειακή ηγεμονία της Δύσης και του Ισραήλ. Στη συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία παρευρέθη και ο αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ Σάρα, διαψεύδοντας τις φήμες που τον ήθελαν να έχει αυτομολήσει ή να τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Τη διπλωματική κινητικότητα στο Συριακό υπογραμμίζει ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο νέος, ισλαμιστής, πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι επιθυμεί να αναλάβει τετραμερή πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, σε συνεργασία με Ιράν, Τουρκία και Σαουδική Αραβία. Το Ιράν είναι ο κυριότερος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος της Συρίας, ενώ Σαουδική Αραβία και Τουρκία στηρίζουν την αντιπολίτευση. Τέλος, Ιορδανία και UNICEF απηύθυναν χθες έκκληση οικονομικής στήριξης από τη διεθνή κοινότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που δημιουργεί το διογκούμενο κύμα Σύρων προσφύγων, και ιδίως παιδιών, που αντιμετωπίζουν τα πιο επείγοντα και δραματικά προβλήματα. Μόνο η Ιορδανία, μια χώρα χωρίς φυσικούς πόρους, με σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας, φιλοξενεί ήδη 200.000 πρόσφυγες από τη γειτονική της χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή