ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 41 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Εκρηξη και πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Βενεζουέλας

ΠΑΡΑΓΚΟΥΑΝΑ. Για τρίτη ημέρα μαινόταν χθες η πυρκαγιά στο διυλιστήριο Αμουάι της πολιτείας Φάλκον στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, έπειτα από την ολέθρια έκρηξη που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 41 άτομα. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε έπειτα από διαρροή φυσικού αερίου στις δεξαμενές υγρών καυσίμων των εγκαταστάσεων, «συνεχίζεται αλλά περιορίζεται τώρα σε δύο δεξαμενές αργού πετρελαίου» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα. Ο πρόεδρος, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πέθνος, έχει διατάξει έρευνα για τα αίτια της διαρροής. Μέλη της Εθνικής Φρουράς, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, εξακολουθούν να αγνοούνται.

ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΡΔΗΝΙΑΣ

Ανθρακωρύχοι με εκρηκτικά

ΡΩΜΗ. Εκατό ανθρακωρύχοι στη Σαρδηνία, οπλισμένοι με 350 κιλά εκρηκτικά, έχουν κλειστεί σε ορυχείο σε βάθος 400 μέτρων, κοντά στο Κάλιαρι, με στόχο να ασκήσουν πιέσεις στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του ορυχείου. Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να συζητήσει το μέλλον του ορυχείου Carbosulcis εντός της εβδομάδας. Οι ανθρακωρύχοι πάντως απειλούν ότι θα παραμείνουν στο ορυχείο αν δεν βρεθεί λύση. «Θα μείνουμε εδώ επ’ αόριστον», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο 54χρονος ανθρακωρύχος Σάντρο Μερέου που έχει εργαστεί στο ορυχείο επί 28 έτη. Το ορυχείο είχε καταληφθεί από τους εργαζομένους και το 1984, το 1993 και το 1995, όταν οι εργαζόμενοι, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, έμειναν σε αυτό 100 μέρες.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Πέθανε ο Νιλ Αρμστρονγκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ο Αρμστρονγκ είχε προσφάτως υποβληθεί σε επέμβαση τετραπλού μπάι πας. Ως κυβερνήτης του σκάφους Apollo 11, ο Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969. Μαζί με τον Εντουιν «Μπαζ» Ολντριν περπάτησε για σχεδόν τρεις ώρες στη Σελήνη. Η φράση του Αρμστρονγκ ότι «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» έμεινε στην Ιστορία. Γεννημένος το 1930 στο Οχάιο, ο Αρμστρονγκ ήταν πιλότος σε αμερικανικά μαχητικά στον Πόλεμο της Κορέας, τη δεκαετία του 1950, πριν ενταχθεί στο πρόγραμμα της NASA. Η αποστολή με το Apollo 11 ήταν και η τελευταία διαστημική βόλτα για τον Αρμστρονγκ. Το επόμενο έτος τού ανετέθη από τη NASA ερευνητικό έργο στον τομέα της αεροναυτικής.

ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ

Πύρινα μέτωπα στα δυτικά Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ενεργά παραμένουν πολλά από τα μέτωπα της φωτιάς στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την ΠΓΔΜ. Στο Μαυροβούνιο οι πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές παραμένουν ενεργές, αν και οι πυροσβέστες στο Μπέρανε έθεσαν υπό έλεγχο τρεις μεγάλες φωτιές. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη οι αρχές κάνουν λόγο για 18 πύρινα μέτωπα. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη στις περιοχές Τρέμπινιε και Λιούμπινιε όπου οι πυρκαγιές μαίνονται εδώ και μέρες. Στην Κροατία, η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει σε αρκετές περιοχές, ενώ σημειώθηκαν καταιγίδες και κεραυνοί. Στην περιοχή Πούλα έπεσαν οι πρώτες σταγόνες βροχής, μετά δύο μήνες. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί το όρος Τάρα στη δυτική Σερβία, το οποίο κινδύνευσε από πυρκαγιές τις προηγούμενες μέρες.

ΕΤΕΡΟΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

Τυφώνας στη Νότια Κορέα

ΤΟΚΙΟ. Αφού σάρωσε τη νότια Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Τεμπίν επανήλθε, χθες, για μια δεύτερη επιδρομή στη νησιωτική χώρα, ενώ ένας άλλος τυφώνας αναμένεται να πλήξει τη Νότια Κορέα σήμερα. Περνώντας από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, όπου άφησε πίσω του πέντε τραυματίες και 66.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ο τυφώνας Μπολάβεν στράφηκε προς τη Νότια Κορέα, έχοντας ωστόσο απολέσει τη δύναμή του. Αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις φυσικές καταστροφές στην Οκινάουα εξέφρασαν ανακούφιση, καθώς διαπίστωσαν ότι o Μπολάβεν, που χαρακτηρίστηκε η ισχυρότερη θύελλα η οποία έχει χτυπήσει τα νότια ιαπωνικά νησιά τα τελευταία χρόνια, αποδείχθηκε πιο αδύναμoς σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή