Αρχίζει σήμερα το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Αρχίζει σήμερα το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΜΠΑ. Αρχίζει σήμερα, με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω καιρού, το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο οριοθετεί το πέρασμα στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ. H προσοχή είναι στραμμένη στην κεντρική ομιλία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, το βράδυ της Πέμπτης, με την οποία ο διεκδικητής της προεδρίας θα απευθυνθεί για πρώτη φορά στη χώρα σε πανεθνικό δίκτυο.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν στήθος με στήθος μάχη του Ρεπουμπλικανού Ρόμνεϊ με τον Δημοκρατικό ένοικο του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προετοιμασίες του συνεδρίου, που διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο χόκεϊ στην Τάμπα της Φλόριντα, αναστατώθηκαν εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Αϊζακ», η οποία πέρασε χθες από το νότιο άκρο της Φλόριντα πλημμυρίζοντας την Τάμπα με βροχή που προβλεπόταν να φθάσει τα 40 εκατοστά ώς χθες το βράδυ.

Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι στην απόφαση για σύντμηση των εργασιών του συνεδρίου, από τέσσερις σε τρεις ημέρες, συνέβαλε και η απροθυμία των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων να αφιερώσουν τέσσερις ημέρες στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Τα συνέδρια των δύο αμερικανικών κομμάτων δεν λαμβάνουν κάποιου είδους αποφάσεις, δεν συμβάλλουν στη χάραξη πολιτικής, ούτε αποτελούν ουσιαστικά πεδία μάχης για το χρίσμα, όπως παλαιότερα. Κάθε κόμμα έχει καταλήξει στον εκλεκτό του αρκετούς μήνες νωρίτερα, ενώ τα συνέδρια είναι κομματικές γιορτές που έχουν στόχο να εξοικειώσουν το τηλεοπτικό κοινό με τους υποψηφίους.

Μόνο η σκηνή που στήθηκε για την ομιλία του Μιτ Ρόμνεϊ κόστισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα συνέδρια των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών ανέρχεται σε 18,3 εκατομμύρια δολάρια για το κάθε συνέδριο. Παράλληλα, 50 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για την ασφάλεια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ανάλογο ποσό σχεδιάζεται να αφιερωθεί και στην ασφάλεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Η τροπική καταιγίδα «Αϊζακ» προβλεπόταν να ενισχυθεί σε κυκλώνα πριν χτυπήσει την ακτή της Λουιζιάνα σήμερα ή αύριο. Το εναλλασσόμενο τηλεοπτικό θέαμα πιθανών καταστροφών, στην έβδομη επέτειο του φονικού τυφώνα «Κατρίνα», ενώ την ίδια στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί γιορτάζουν με μπαλόνια και χορούς, έχει προξενήσει επικοινωνιακούς πονοκεφάλους στο επιτελείο του Μιτ Ρόμνεϊ. Προ επταετίας, στις 30 Αυγούστου του 2005, ο τυφώνας «Κατρίνα» έπληξε τη Νέα Ορλεάνη με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.800 ατόμων και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων. O «Αϊζακ» προβλέπεται πολύ χαμηλότερης έντασης από τον «Κατρίνα», τα αμερικανικά δίκτυα όμως απέσυραν πολλούς από τους κορυφαίους ρεπόρτερ τους από την Τάμπα προκειμένου να τους μετακινήσουν στη Λουιζιάνα.

Πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενοχλητικοί για τους επιτελείς του Μιτ Ρόμνεϊ αναμενόταν να αποβούν και οι οπαδοί του ηττημένου υποψηφίου για το χρίσμα, Ρον Πολ. Σύνεδροι που πρόσκεινται στον Πολ έχουν αποκλειστεί από τον χώρο του συνεδρίου.

Ο τυφώνας «Αϊζακ»

Η τροπική καταιγίδα Αϊζακ που εκινείτο χθες με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα προβλεπόταν να αναβαθμιστεί σήμερα σε τυφώνα κατηγορίας 1 (η χαμηλότερη της πενταβάθμιας κλίμακας), ενισχυόμενη από τα θερμά ύδατα του Κόλπου του Μεξικού. Προχθές προξένησε 19 θανάτους στην Αϊτή, όπου πλημμύρισαν καταυλισμοί σεισμοπαθών. Εν αναμονή του Αϊζακ, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε παραλιακές περιοχές χαμηλού υψομέτρου στις αμερικανικές πολιτείες Αλαμπάμα, Λουιζιάνα και Μισισιπή, καθώς η στάθμη της θάλασσας αναμενόταν να ανεβεί ώς και 3,6 μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή