Η Βουλή θα ελέγχει την κεντρική τράπεζα της Σερβίας

Η Βουλή θα ελέγχει την κεντρική τράπεζα της Σερβίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κατεπείγων πέρασε από το νέο σερβικό Κοινοβούλιο ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης Ντάτσιτς, που ουσιαστικά παραχωρεί τον έλεγχο επί της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας στη Βουλή. Ο νόμος πέρασε με 139 ψήφους υπέρ και 39 κατά, προκαλώντας την μήνιν της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που προειδοποιούν για τους κινδύνους που η νέα νομοθετική ρύθμιση ενέχει ως προς την ανεξαρτησία της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της τράπεζας, θα επιλέγονται και θα παύονται από το ίδιο το Κοινοβούλιο. Ο νέος διευθυντής, υποδιευθυντές και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα διοριστούν σε 90 μέρες από την ημέρα που ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο μέχρι πρότινος διοικητής της τράπεζας, Ντέγιαν Σόσκιτς, παραιτήθηκε καταδικάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση. Υπό τη διοίκησή του η τράπεζα επέμεινε σε αυστηρή μονεταριστική πολιτική παρά τη βύθιση τη σέρβικης οικονομίας σε ύφεση τα δύο πρώτα εξάμηνα του τρέχοντος έτους. Την περασμένη χρονιά η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε οριακά με ρυθμό περίπου 2%. Βασικά προβλήματα της σερβικής οικονομίας είναι η χρόνια υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, που αγγίζει το 24%, και η μαζική εισαγωγή καταναλωτικών προϊόντων που ανεβάζει το έλλειμμα τρέχοντος ισοζυγίου πάνω από 7 δισ. δολάρια τον χρόνο (στοιχεία οικονομικού έτους 2009).

Η προειδοποίηση της Ε.Ε. ότι ο πρώτος νόμος της νέας κυβέρνησης αποτελεί κακή εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες πολλών αναλυτών που προέβλεπαν ότι η επιστροφή στην εξουσία των πάλαι ποτέ υπερεθνικιστών, νυν μετριοπαθών ευρωπαϊστών, θα προκαλούσε κραδασμούς στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Από τον περασμένο Μάιο πρόεδρος της χώρας είναι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, πρώην δεξί χέρι του υπερεθνικιστή Σέσελι που κρατείται και δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου από το 2003. Την ίδια περίοδο στις εθνικές εκλογές επικράτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ιβιτσα Ντάτσιτς, πρώην ηγετικού στελέχους της νεολαίας του Μιλόσεβιτς. Παρότι και οι δύο πολιτικοί έχουν δεσμευτεί να υπερασπίσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, η άνοδός τους στην εξουσία έχει προκαλέσει δυσπιστία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς που παραμένουν ακόμα ενεργοί στο Κόσοβο. Προς το παρόν η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Χθες μόλις, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σερβία, Ζέλικο Κάτσιν, ανακοίνωσε ότι η Σερβία δεν θα λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή θα έρθει, σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν και όποτε η Σερβία αποδείξει ότι είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις».

Η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Ντάτσιτς προβλέπει αναπτυξιακές πολιτικές που επιθυμεί να υποστηρίξει και η κεντρική τράπεζα. Επικρατέστερη για νέα διευθύντρια του τραπεζικού ιδρύματος φέρεται να είναι η οικονομολόγος Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, βουλευτής του κόμματος του Ντάτσιτς. Κάτι που διευρύνει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για απόπειρα περιστολής της ελευθερίας της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή