Στη γραμμή Σαρκοζί ο Ολάντ για τους Ρομά

Στη γραμμή Σαρκοζί ο Ολάντ για τους Ρομά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύντομο καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία δίνει τη θέση του σε πρόωρες πολιτικές καταιγίδες, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Ζαν-Μαρκ Ερό εμφανίζει τις πρώτες εσωτερικές ρωγμές με αφορμή τους χειρισμούς της σε δύο σημαντικά πεδία: το μεταναστευτικό και την πυρηνική ενέργεια.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, η γαλλική αστυνομία διέλυσε βίαια καταυλισμό Ρομά υλοποιώντας τη σκληρή γραμμή του Σοσιαλιστή υπουργού Μανουέλ Βαλς στο μεταναστευτικό. Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις της τάξης επέδραμαν σε καταυλισμό 120 Ρομά, στα περίχωρα της Λυών, απομακρύνοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζούσαν εκεί επί αρκετούς μήνες.

Μία ημέρα νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν καταυλισμό Ρομά στο παρισινό προάστιο Εβρί με εντολή του δημάρχου Φρανσίς Σουά. Ο Βαλς, ο οποίος διετέλεσε κατά το παρελθόν δήμαρχος του Εβρί, κάλυψε πολιτικά την επιδρομή της αστυνομίας, παρότι αυτή εκδηλώθηκε 24 ώρες προτού το αρμόδιο δικαστήριο εκδικάσει την υπόθεση. Η πρωτοφανής σπουδή του Βαλς έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη, προ εβδομάδος, τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι ανάλογες αστυνομικές επεμβάσεις θα γίνονται μόνον κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ένα από τα πιο δεξιά στοιχεία της κεντροαριστερής κυβέρνησης, βάλθηκε εξαρχής να συνεχίσει την πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Σαρκοζί. Η πολιτική αυτή, που προβλέπει διάλυση των αυθαίρετων καταυλισμών και δωρεάν πτήσεις ώστε οι Ρομά να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία, είχε παραλληλισθεί από την τότε αντιπολίτευση με τους διωγμούς Ρομά στη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου.

Συνεχίζοντας αυτήν την πολιτική, ο Ερό γίνεται στόχος έντονων επικρίσεων από εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο καθολικός επίσκοπος Ζακ Γκεγιό χαρακτήρισε «ντροπή» και «σκάνδαλο» τη διάλυση του καταυλισμού στο Εβρί, με την οποία διαφώνησε ακόμη και ο σοσιαλιστής αντιδήμαρχος του προαστίου. Απτόητος, ο Ερό ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζενέβ, τη Ρουμανία, όπου θα θέσει το ζήτημα των Ρομά. Οι δύο χώρες έχουν έρθει σε σύγκρουση, καθώς η Γαλλία κατηγορεί τη Ρουμανία ότι δεν πράττει τα δέοντα για να διευκολύνει την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ζαν-Μαρκ Ερό είχε αποπειραθεί να χαράξει μια πιο ισορροπημένη πολιτική στο μεταναστευτικό, γύρω από το δίπολο «αποφασιστικότητα και ανθρωπισμός», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανήγγειλε μέτρα που είχαν στόχο να διευκολύνουν την ένταξη των Ρομά στη γαλλική αγορά εργασίας, αίροντας εν μέρει τα μεταβατικά περιοριστικά μέτρα στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού που εφαρμόστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας, το 2007. Ωστόσο, η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης επέκρινε την ατολμία των εξαγγελιών Ερό, υπενθυμίζοντας ότι Ιταλία και Ιρλανδία κατήργησαν πλήρως τα μεταβατικά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Στο μεταξύ, οι Πράσινοι αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος υπερασπίστηκε τη διατήρηση ή και επέκταση των πυρηνικών εργοστασίων, κάνοντας λόγο για «ενέργεια του μέλλοντος». Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος των Πρασίνων Νοέλ Μαμέρ άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι αν οι Σοσιαλιστές επιμείνουν στη γραμμή Μοντεμπούρ, ακυρώνοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, οι Πράσινοι θα ξανασκεφθούν τη συμμετοχή τους στην κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή