Συνάντηση Χου Ζιντάο – Μοχάμεντ Μόρσι στο Πεκίνο

Συνάντηση Χου Ζιντάο – Μοχάμεντ Μόρσι στο Πεκίνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο. Με το ταξίδι του στο Πεκίνο -το πρώτο της θητείας του εκτός του αραβικού κόσμου- ο Μόρσι επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις τις οποίες απεγνωσμένα χρειάζεται η Αίγυπτος. Στοχεύει επίσης να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του.

Ο ισλαμιστής Μόρσι, που από τον περασμένο Ιούνιο έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ βρίσκεται αντιμέτωπος με τα σοβαρά προβλήματα της αιγυπτιακής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η λαϊκή εξέγερση, που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, επηρέασε και τις ξένες επενδύσεις στην Αίγυπτο. Σημειωτέον ότι η χώρα εξακολουθεί να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση ύψους 1,3 δισ. δολαρίων ετησίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας αυτής απορροφάται από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με την Αίγυπτο ανήλθε σε 8,8 δισ. δολάρια το περασμένο έτος, αυξημένος κατά 40% σε σχέση με το 2008.

Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι η απόφαση του Μόρσι να επιλέξει να επισκεφθεί το Πεκίνο, στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού στο εξωτερικό εκτός του αραβικού κόσμου, επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να ενισχύσει τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Κίνα.

Μετά το πέρας των σινοαιγυπτιακών συνομιλίων, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες, στο πλαίσιο των οποίων η Κίνα θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με οχήματα για την αστυνομία. Διμερείς συμφωνίες υπεγράφησαν επίσης με αντικείμενο τους τομείς της γεωργίας, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, αλλά και της επιστήμης. Αιγύπτιος υφυπουργός που συμμετείχε στην αποστολή που συνόδευε τον Μόρσι, τόνισε ότι στις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης νερού, καθώς και η ανάπτυξη του Διαδικτύου.

Ο εκπρόσωπος του Μόρσι, Γιασέρ Αλί, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την έξαρση της βίας στη Συρία. Αμφότερες οι πλευρές τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στους δρόμους της Συρίας, δήλωσε ο Αλί, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ούτε η Αίγυπτος ούτε η Κίνα πρόκειται να αποδεχτούν ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Κίνα έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη πολιτικού διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ωστόσο το Πεκίνο έχει ασκήσει βέτο στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το ζήτημα, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναλυτή Πίτερ Μάνταβιλ, ειδικό επί της Αιγύπτου, η επίσκεψη Μόρσι στο Πεκίνο, πέραν της σύσφιγξης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, υπογραμμίζει την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων στην Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή