Συναγερμός Ομπάμα για τον «Αϊζακ»

Συναγερμός Ομπάμα για τον «Αϊζακ»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Σε τυφώνα κατηγορίας 1, με ταχύτητα ανέμων 120 χλμ. /ώρα, υποβαθμίστηκε χθες η τροπική καταιγίδα «Αϊζακ», καθώς κινούνταν προς τις ακτές της Λουιζιάνας, ακριβώς επτά χρόνια μετά την τραγωδία του τυφώνα «Κατρίνα» στην ίδια περιοχή. O Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κήρυξε τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κινητοποιώντας εκ προοιμίου τους ομοσπονδιακούς μηχανισμούς αρωγής τους οποίους τόσο είχε αργήσει να επιστρατεύσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους.

Στην επταετία που μεσολάβησε, η αντιπλημμυρική άμυνα της Νέας Ορλεάνης, που αστόχησε το 2005, έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιοχές που δεν έχουν οχυρωθεί επαρκώς. Πέραν της Λουιζιάνας, εκκενώσεις σπιτιών και έκτακτα αντιπλημμυρικά μέτρα έχουν ληφθεί σε τρεις ακόμη πολιτείες, τον Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να δοκιμάσει κανείς την τύχη του» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μήνυμα προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Τη Δευτέρα ο Ομπάμα ανέθεσε τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA), αλλά ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ απάντησε με επιστολή προς τον Λευκό Οίκο ότι δεν καλύπτει πλήρως τα αιτήματα της πολιτείας για βοήθεια.

Παρά το γεγονός ότι η επέτειος του «Κατρίνα» ανασύρει τις μνήμες της πολύνεκρης καταστροφής, ο «Αϊζακ» δεν συγκρίνεται σε σφοδρότητα με τον τυφώνα εκείνο. O «Κατρίνα» έφθασε στην πέμπτη βαθμίδα της πενταβάθμιας κλίμακας (άνεμοι άνω των 252 χιλιομέτρων ανά ώρα) προτού αποδυναμωθεί σε τυφώνα κατηγορίας 3 και σαρώσει τη Νέα Ορλεάνη.

«Δεν ανησυχούμε, είναι μόνο κατηγορία 1» είπε χθες ηλικιωμένος κάτοικος της Νέας Ορλεάνης. «Στους τυφώνες κατηγορίας 1 και 2 απλά κλεινόμαστε στα σπίτια μας, στους 3 και 4 τρέχουμε να φύγουμε».

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον «Αϊζακ» προβλέπεται να φθάσει ώς τα 3,7 μέτρα, ενώ η αντιπλημμυρική άμυνα της Νέας Ορλεάνης είναι σχεδιασμένη για κύματα ώς 7,9 μ. σε κάποια σημεία. Το μέτωπο του «Αϊζακ», ωστόσο, κινείται σχετικά αργά, έχοντας περισσότερο χρόνο για να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας του προτού φθάσει στην ακτή σήμερα το πρωί τοπική ώρα (απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Το 78% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού διεκόπη εν αναμονή του τυφώνα, και 346 πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκκενώθηκαν, αφαιρώντας προσωρινά το 17% της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Ενα από τα θέματα που προβληματίζουν τους ντόπιους είναι πόσο από το πετρέλαιο που αναμείχθηκε με τα νερά του Κόλπου του Μεξικού στη γιγάντια πετρελαιοκηλίδα του 2010 θα καταλήξει στις ακτές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν μεγάλες λωρίδες πίσσας κάτω από την επιφάνεια του νερού, αλλά κανείς δεν ξέρει σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται.

Πριν εισέλθει στον Κόλπο του Μεξικού, η τροπική καταιγίδα «Αϊζακ» προξένησε καταστροφές και 25 θανάτους στην Αϊτή και στον Αγιο Δομίνικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή