Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FΟRΒΕS

Συντεταγμένη χρεοκοπία

Η Ελλάδα περιμένει αγωνιωδώς την επιστροφή των αξιωματούχων της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι φωνές που απαιτούν έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Η έκθεση της τρόικας σίγουρα θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο για το μέλλον της χώρας. Ομως είναι εξαιρετικά ανησυχητική η διαρκής σύγχυση που γεννάται σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η ορθή αντιμετώπιση επιβάλλει τη διαγραφή ενός σημαντικού ποσοστού του, όχι τη σώρευση νέων οφειλών, ούτε την απαίτηση εξόδου της Αθήνας από την Ευρωζώνη. Η ελληνική «υπόθεση» έδειξε ότι είναι δυνατή η συντεταγμένη χρεοκοπία και μέσα στη Ζώνη του Ευρώ. Ο εξαναγκασμός της χώρας σε έξοδο, η GrΕxit, θα προκαλέσει κλιμάκωση της κρίσης. Αλλωστε δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική που να την επιβάλλει.

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της σύγχυσης και της δυσαρέσκειας επικρατεί της λογικής και των οικονομικών. Μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα καταλάβουν τι μεγέθους πολιτική αποτυχία θα είναι η GrΕxit.

DΕR SΡΙΕGΕL

Σκληρό πόκερ

Αν το ευρώ διαλυθεί, όλοι θα υποφέρουν, αλλά για τους Γερμανούς τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ό,τι για τους Ιταλούς. H γερμανική ανταγωνιστικότητα θα εκμηδενιζόταν, το νέο γερμανικό νόμισμα θα γινόταν πανάκριβο, το τραπεζικό σύστημα θα πτώχευε γιατί θα έπρεπε να διαγράψει τις απαιτήσεις του από τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Και το γερμανικό κράτος θα έπρεπε να ξεχάσει οφειλές ενός τρισ. ευρώ.

Μήπως λοιπόν η Γερμανία έχει κακά χαρτιά και παρ’ όλα αυτά επιμένει να παίζει σκληρό πόκερ;

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί Γερμανοί που παίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι επειδή πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει καλό χαρτί. Σε στιγμές κρίσης, τα κράτη, όπως και οι παίκτες του πόκερ, δεν εκτιμούν πάντοτε ορθολογικά την κατάστασή τους. Ομως η εντύπωση ότι η Γερμανία είναι εκβιάσιμη πλέον διαδίδεται. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες θα εξευρεθεί μια συμφωνία. Το ελληνικό πακέτο κάπως θα χαλαρώσει. Ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα στο τέλος θα αποπληρώσει τα χρέη της. H μεγάλη διαγραφή ελληνικού χρέους έρχεται, αλλά θα γίνει εντός της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή