Διπλό αστρικό σύστημα φιλοξενεί δύο πλανήτες

Διπλό αστρικό σύστημα φιλοξενεί δύο πλανήτες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία και η επιβίωση πλανητών μέσα στο χαοτικό περιβάλλον ενός διπλού αστρικού συστήματος είναι τελικά εφικτή, σύμφωνα με το συμπέρασμα νέας επιστημονικής έρευνας που ήλθε να ρίξει φως σ’ ένα από τα πολλαπλά μυστήρια του Διαστήματος.

Το συμπέρασμα αποτελεί τώρα βεβαιότητα, αφού ομάδα επιστημόνων της NASA ανακάλυψε δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα ζεύγος άστρων, τα οποία και συνθέτουν διπλό αστρικό σύστημα καθώς περιστρέφονται μαζί γύρω από ένα κοινό βαρυτικό σημείο. Εως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι διαταραχές βαρύτητας, που προκαλούνται στα συστήματα διπλών αστέρων, είναι πολύ σοβαρές για να επιτρέψουν οποιαδήποτε τροχιά πλανητών. Ηταν γνωστό ότι οι διαταραχές ωθούν τους πλανήτες είτε εκτός συστήματος είτε σε τροχιά ολέθριας σύγκρουσης. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, όμως, εντόπισε δύο μικρούς πλανήτες οι οποίοι έχουν πετύχει το «ακατόρθωτο». Εχουν εμπλακεί σ’ ένα διπλό αστρικό σύστημα και ισορροπούν μέσα σ’ αυτό περιστρεφόμενοι στην τροχιά τους.

Το πλανητικό σύστημα, γνωστό ως Κέπλερ-47, βρίσκεται 5.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Κύκνου. Το αποτελούν δύο αστέρια τα οποία περνούν ολοταχώς το ένα δίπλα από το άλλο κάθε 7,5 ημέρες. Το ένα μοιάζει με τον Ηλιο, ενώ το άλλο έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του συντρόφου του, με φως 175 φορές πιο αδύναμο.

Γύρω από τα αστέρια περιστρέφονται ένας εσωτερικός πλανήτης τρεις φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο από τη Γη και ένας εξωτερικός πλανήτης λίγο μεγαλύτερος από τον Ουρανό. Ο εσωτερικός πλανήτης, ο Kepler-47b, χρειάζεται 49 ημέρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά, ενώ ο εξωτερικός πλανήτης, γνωστός ως Kepler-47c, χρειάζεται 303 ημέρες. Η τροχιά του εξωτερικού πλανήτη τον τοποθετηθεί στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη», την περιοχή γύρω από ένα αστέρι που δεν είναι ούτε πολύ ψυχρή ούτε πολύ θερμή, συνεπώς μπορεί να κρύβει την ύπαρξη τρεχούμενου νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή