Αυξανόμενος ο αριθμός Ιταλών εργαζομένων στη Γερμανία

Αυξανόμενος ο αριθμός Ιταλών εργαζομένων στη Γερμανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ολο και περισσότεροι Ιταλοί μεταναστεύουν προς τη Γερμανία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τους. Αυτό αναφέρει σε σχετικό εκτενές, δημοσίευμά της, η ιταλική εφημερίδα Il Corriere Della Sera. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Γερμανία δεν μεταναστεύουν μόνο τα καλύτερα «μυαλά» της Ιταλίας, αλλά και όσοι νέοι Ιταλοί εντάσσονται σε αυτό που συνοπτικά αποκαλείται, «γενιά του 35%» (από το ποσοστό ανεργίας στους νέους).

Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας εύρεσης εργασίας, που επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Η αύξηση του ιταλικού μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία, το διάστημα από το 2009 ώς το 2011, είναι σαφής. Στη διάρκεια αυτής της διετίας, ο αριθμός των Ιταλών εργαζομένων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6,3%. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ίσο με το ποσοστό των Ελλήνων στη Γερμανία, οι οποίοι, κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 6,4%. Μόνο που οι Ελληνες, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, προέρχονται από μια χώρα όπου η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό 23%, ενώ στην Ιταλία είναι μόνον 10%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε αμφότερες τις χώρες, μόνον ένας στους τρεις πολίτες έχει, στην πραγματικότητα, δουλειά. Κατά συνέπεια, η μετανάστευση των πολιτών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου προς τον πλούσιο Βορρά της Ευρώπης, δεν αποτελεί τόσο παράξενο φαινόμενο.

Οπως και αν έχουν τα πράγματα, η αύξηση των Ιταλών μεταναστών προς τη Γερμανία γίνεται με ταχείς ρυθμούς όπως και των Ελλήνων και των Ισπανών και των Πορτογάλων. Οι Ευρωπαίοι των χωρών του Νότου ακολουθούν, τους ίδιους δρόμους που ακολούθησαν πριν από χρόνια, οι παππούδες τους, και για τις ίδιες αιτίες.

Στην αρχή της κρίσης, τη χρονιά που ακολούθησε το κραχ που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το ποσοστό των Ευρωπαίων του Νότου που μετανάστευαν στη Γερμανία, ήταν μικρό. Το 2010, το ποσοστό των Ιταλών και των Ισπανών μεταναστών στη Γερμανία είχε αυξηθεί μόνον κατά 1,7%. Το 2011, αυτή η τάση ενισχύθηκε καθώς το ποσοστό ανήλθε στο 4,47% για τους Ιταλούς, και σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα για τους Ισπανούς τους Ελληνες και τους Πορτογάλους.

Εφέτος, ο αριθμός των Ιταλών μεταναστών στη Γερμανία καταγράφει ρεκόρ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας εύρεσης εργασίας, στη Γερμανία το 2011, καταγράφηκαν 189.299 Ιταλοί νομίμως εργαζόμενοι στη Γερμανία (8.000 περισσότεροι από ό,τι το 2010). Εφέτος μόνο μέχρι τον περασμένο Μάιο, ο αριθμός αυτός έφθανε τους 232.800. Η αύξηση είναι της τάξεως του 22%, αλλά ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών εργάζονταν ήδη στη Γερμανία και μόνο τα τελευταία χρόνια, εργάζονται νομίμως εκεί.

Ενδεικτική της αύξησης του αριθμού μεταναστών από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι και η αύξηση της ζήτησης για μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στα Ινστιτούτα Γκαίτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή