Οι γιατροί πρώτοι στη μετανάστευση

Οι γιατροί πρώτοι στη μετανάστευση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει το κύμα μετανάστευσης νέων -κυρίως πτυχιούχων- Ελλήνων στο εξωτερικό. Το φαινόμενο ακόμα δεν έχει καταγραφεί επαρκώς, δεδομένου ότι η μετακίνηση εντός της Ε. Ε. είναι απρόσκοπτη για πολίτες από τις χώρες-μέλη, υπολογίζεται όμως ότι από το 2010 έως σήμερα ο αριθμός των νεο-μεταναστών φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές Αρχές έχουν πολλάκις απευθύνει πρόσκληση σε άτομα με υψηλή ειδίκευση να μεταναστεύσουν στη χώρα τους, όπου παρατηρείται έλλειψη 36.000 μηχανικών και 5.000 γιατρών.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών φέτος αυξήθηκε κατά 90% φτάνοντας τους 23.800. Πολλοί εξ αυτών είναι πτυχιούχοι γιατροί που κάνουν ειδικότητα. Οι Ελληνες γιατροί έχουν φτάσει τους 6.000 και αποτελούν τη δεύτερη εθνική ομάδα μετά τους Αυστριακούς. Κάθε μέρα δύο γιατροί εγκαταλείπουν την Ελλάδα και κατευθύνονται σε Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία. Τους γιατρούς ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι συχνά απορροφώνται και σε χώρες εκτός Ε. Ε., ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κατάρ, που προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για το Μουντιάλ του 2022 και η τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών που είχαν εργαστεί για τους Ολυμπιακούς του 2004 μοιάζει πολύτιμη.

Τάση «επιστροφής» παρατηρείται από Ελληνες, μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και τώρα επανέρχονται στους γενέθλιους τόπους τους αξιοποιώντας κατοχυρωμένα προνόμιά τους. «Παλιννόστηση» παρατηρείται τόσο σε παραδοσιακές κοιτίδες του Ελληνισμού (Κωνσταντινούπολη, Κύπρος) όσο και σε χώρες υποδοχής μεταναστών κατά τις προηγούμενες δεκαετίες (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ). Παρά την ακατανίκητη γοητεία που ασκεί η Αυστραλία στους επίδοξους μετανάστες, η οποία εκδηλώθηκε στην ενημερωτική ημερίδα τον περασμένο Οκτώβριο, η «ροή» προς τη μακρινή ήπειρο παραμένει περιορισμένη λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

«Δυνητικοί» μετανάστες, βέβαια, είναι και οι φοιτητές, που παρουσιάζουν όλο και περισσότερο τάσεις «φυγής» από την πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον για σπουδές στην Ευρώπη έχει γιγαντωθεί, σημειώνοντας το 2012 αύξηση 162% σε σχέση με το ήδη «φουσκωμένο» 2011 (στοιχεία studyportals. eu). Οι εν λόγω προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές προσβλέπουν σε μια μελλοντική μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα σπουδών τους. Το «χαρτί» του πανεπιστημίου θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για την ομαλή ένταξή τους στην εκεί κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή