Καταποντίζονται τα κραταιά κόμματα της Ισπανίας

Καταποντίζονται τα κραταιά κόμματα της Ισπανίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Δραματικά για τα κραταιά κόμματα της Ισπανίας είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εφημερίδας El Pais, σύμφωνα με τα οποία το αθροιστικό ποσοστό του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει πέσει για πρώτη φορά στην ιστορία στο 53,8%.

Εν μέσω αυστηρής λιτότητας και υψηλότατης ανεργίας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται αποδυναμωμένο κατά δεκατέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι εξελέγη θριαμβευτικά με το 44% των ψήφων πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ σήμερα υποστηρίζεται από το 29,9% των ερωτηθέντων, ποσοστό που κάθε μήνα βαίνει μειούμενο.

Οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλιστές του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα δεν επωφελούνται από την κυβερνητική φθορά, αντιθέτως έχουν καταποντιστεί στο 23,9%, ποσοστό χαμηλότερο από το χαμηλότερο της ιστορίας τους (28,7%) που είχαν αποσπάσει πέρυσι τον Νοέμβριο. Σαρωτική είναι η κριτική και για τους δύο ηγέτες προσωπικά, με το 84% των ερωτηθέντων να εκφράζει λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό Ραχόι και το 90% να διατυπώνει παρόμοια συναισθήματα για τον σοσιαλιστή Ρουμπαλκάμπα. Μετά τις διαδηλώσεις της 25ης Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια των οποίων η ισπανική αστυνομία τραυμάτισε δεκάδες διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός Ραχόι εκτίμησε ότι η σιωπηρή πλειοψηφία δεν βρίσκεται στους δρόμους γιατί διαφωνεί με τους διαδηλωτές.

Η δήλωση αυτή είναι ευάλωτη σε διπλή κριτική. Πρώτον, όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ισπανών βρίσκεται όντως στους δρόμους, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι κινητοποιήσεις διαφόρων θιγόμενων ομάδων είναι καθημερινές. Δεύτερον, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην El Pais της Κυριακής δείχνει ότι το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί με όσους διαδηλώνουν εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ το 90% προσδοκά ότι οι διαδηλώσεις θα ενταθούν.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Ιγνάθιο Γκονθάλεθ ζήτησε να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις διαδηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι η Μαδρίτη «βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση κατάρρευσης». Ομως την Πέμπτη το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της αστυνομίας εναντίον των διοργανωτών της διαδήλωσης της 25ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 56 ισπανικές πόλεις, με κεντρικό σύνθημα «Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα, δεν θα τους αφήσουμε».

Παράλληλα, τα ισπανικά συνδικάτα προσανατολίζονται σε γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου, από κοινού με τα πορτογαλικά, σε περίπτωση που η κυβέρνηση απορρίψει το αίτημά τους να θέσει την ακολουθούμενη πολιτική σε δημοψήφισμα.

«Είναι ντροπή, χάνουμε τα πάντα» είπε η υπάλληλος πολυκαταστήματος Κάρμεν Λόπες. «Συντάξεις, μισθούς, δημόσια περίθαλψη και υγεία, τα παίρνουν όλα».

Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ συνολικά αφαιρεί 150 δισ. από την ισπανική οικονομία σε διάστημα τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή