Ενίσχυση ασφαλείας γαλλικών συναγωγών

Ενίσχυση ασφαλείας γαλλικών συναγωγών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στις εβραϊκές συναγωγές αλλά και της ενίσχυσης των μέτρων κατά της τρομοκρατίας ετάχθη ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μία ημέρα μετά τις επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας, με στόχο την εξάρθρωση δικτύου ισλαμιστών το οποίο στρέφεται εναντίον των Εβραίων. Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τους φόβους της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ο Ολάντ προσκάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων επτά ηγέτες εβραϊκών οργανώσεων. «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ότι το γαλλικό κράτος δεν θα συμβιβαστεί στη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε οτιδήποτε» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων στη Γαλλία έχουν κλιμακωθεί μετά την επίθεση ισλαμιστή σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη την περασμένη άνοιξη, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τρία παιδιά και ένας ραββίνος. Το περασμένο Σάββατο, άγνωστοι επιτέθηκαν με άσφαιρα πυρά εναντίον εβραϊκής συναγωγής στο Αρζαντέιγ, κοντά στο Παρίσι, και ενώ στη συναγωγή βρίσκονταν πιστοί. Στο περιστατικό δεν υπήρξαν θύματα. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε σημειωθεί επίθεση σε εβραϊκή αγορά στο προάστιο Σαρσέλ του Παρισιού, στην οποία είχε τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Την περασμένη Κυριακή, δυνάμεις της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σκότωσαν έναν ύποπτο ισλαμιστή και συνέλαβαν άλλους 11, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στη Σαρσέλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, που εκπροσωπεί τη δεξιά πλευρά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, απηύθυνε έκκληση για τον σεβασμό όλων των θρησκειών στη Γαλλία, που είναι η καθολική χώρα με τις πολυπληθέστερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη. «Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν προέρχονται από το εξωτερικό. Προέρχονται από τις δικές μας γειτονιές», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις για την επίθεση στη Σαρσέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη θέσπιση νέας νομοθεσίας με σκοπό την πάταξη της τρομοκρατίας. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται θα είναι το δικαίωμα της αστυνομίας να συλλαμβάνει υπόπτους για τρομοκρατική δράση εκτός των γαλλικών συνόρων. Επίσης προτείνεται η αστυνομία να έχει πρόσβαση στα e-mail και τις επαφές, μέσω Διαδικτύου, των υπόπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους λατρείας.

Εξερχόμενος της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ολάντ, ο Ρισάρ Πασκιέ, επικεφαλής του CRIF, της οργάνωσης-ομπρέλας πολλών εβραϊκών οργανώσεων, χαρακτήρισε το ακραίο Ισλάμ τερατώδη ιδεολογία. «Το να δείχνει κανείς επιείκεια έναντι του ακραίου Ισλάμ είναι το ίδιο με το να δείχνει επιείκεια έναντι του ναζισμού» επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή