Κώδων κινδύνου για το Αφγανιστάν

Κώδων κινδύνου για το Αφγανιστάν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις «καταστροφικές συνέπειες» της αποχώρησης των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες, κρούει το έγκριτο ίδρυμα ερευνών International Crisis Group (ICG). Σύμφωνα με έκθεση του ICG που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι πιθανότητες κατάρρευσης της κυβέρνησης και της διολίσθησης της πολύπαθης χώρας της κεντρικής Ασίας στον εμφύλιο, μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων το 2014, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Οι αναλυτές του ιδρύματος επισημαίνουν ότι η αστυνομία και ο στρατός του Αφγανιστάν δεν είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών τους, ενώ εκτιμούν πως ενδεχόμενη νοθεία στις εκλογές του 2014 θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Σύμφωνα με το ICG, πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί ραγδαία η κατάσταση στα σώματα ασφαλείας, αλλά και έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσεχείς εκλογές θα είναι «καθαρές». Η Καμπούλ δείχνει να μη συμμερίζεται τις ανησυχίες των αναλυτών του ICG. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η αφγανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «σκουπίδια» τις προβλέψεις του ιδρύματος. «Το έθνος μας δεν γεννήθηκε το 2002», τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση. «Εχουμε μια ιστορία 5.000 ετών και έχουμε πολεμήσει υπερδυνάμεις στο παρελθόν», υπενθυμίζεται. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο στρατός και η αστυνομία είναι σε θέση να εγγυηθούν για την ασφάλεια του Αφγανιστάν» και πως «αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση».

Στο μεταξύ, δύο αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χθες σε βομβιστική επίθεση στη Λασκάρ Γκα της Χελμάντ. Από την ισχυρότατη έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή