Με άρωμα Μπους η εξωτερική πολιτική του Ρόμνεϊ

Με άρωμα Μπους η εξωτερική πολιτική του Ρόμνεϊ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ να εξανεμίζεται ύστερα από την απογοητευτική επίδοση του Αμερικανού προέδρου στην πρώτη τηλεμαχία των δύο ανδρών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπάθησε χθες να ακυρώσει το πλεονέκτημα του αντιπάλου του στο κατ’ εξοχήν πεδίο όπου συνεχίζει να υπερέχει καθαρά: Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας. Σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία του, στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια, ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε για «παθητικότητα» τον Αμερικανό πρόεδρο και έδωσε το περίγραμμα μιας πιο επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, υιοθετώντας σε αρκετά σημεία τις θέσεις και το ύφος των νεοσυντηρητικών, που έβαλαν τη σφραγίδα τους επί προεδρίας του τελευταίου Ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Υποστηρίζοντας ότι είναι διάχυτη η «προσμονή να ηγηθεί η Αμερική στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής», ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου τάχθηκε υπέρ ενός περισσότερο παρεμβατικού ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία. «Θα συνεργαστώ με τους εταίρους μας ώστε να οργανώσουμε τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμερίζονται τις αξίες μας και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τα όπλα που χρειάζονται για να νικήσουν» το καθεστώς Ασαντ, δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση Ομπάμα περιορίζεται προς το παρόν στην παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κατασκοπευτικής υποστήριξης στους αντάρτες, ανησυχώντας για τη δράση ακραίων ισλαμιστών ή και πυρήνων της Αλ Κάιντα στις γραμμές τους.

Προσωπικός φίλος και πρώην επιχειρηματικός εταίρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι προκάλεσε εντάσεις στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις και τάχθηκε υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής έναντι του Ιράν. Συγκεκριμένα, πρότεινε αυστηρότερες κυρώσεις στο ισλαμικό καθεστώς, αλλά και τη «μόνιμη παρουσία αεροπλανοφόρων» τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στον Περσικό Κόλπο. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ρόμνεϊ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με ακραίες τοποθετήσεις του, όπως η αποδοχή της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ -κάτι που απέφυγαν επί δεκαετίες να πράξουν οι κυβερνήσεις τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών- και ο υπαινιγμός του περί πολιτιστικής κατωτερότητας των Παλαιστινίων έναντι των Ισραηλινών.

Απαντώντας στις βολές Ρόμνεϊ, η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Λιζ Σμιθ δήλωσε: «Ας αρχίσει η μάχη! Ο πρόεδρος Ομπάμα αποδεκάτισε τις τάξεις των ηγετών της Αλ Κάιντα, τερμάτισε με υπεύθυνο τρόπο τον πόλεμο στο Ιράκ και αποφάσισε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν». Το 46% των Αμερικανών εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να θεωρεί ικανότερο τον Ομπάμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έναντι 40% του Ρόμνεϊ. Σκληρή γραμμή εμφανίστηκε να τηρεί ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και έναντι της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη δημιουργία αμερικανικής, αντιπυραυλικής ασπίδας. Σε προηγούμενη τοποθέτησή του, ο Ρόμνεϊ είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της Αμερικής.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εμφανίζει τους δύο υποψηφίους να μοιράζονται το 47% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ αντίστοιχη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos έδινε στον Ομπάμα προβάδισμα δύο μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή