Οι γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι συναντούν αντίσταση

Οι γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι συναντούν αντίσταση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΜΑΚΟ. Ισχυρή αντίσταση συναντούν οι γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι, κατά δήλωση Γάλλων αξιωματούχων, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για έβδομη ημέρα. Στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ευχαρίστησε την Ε.Ε. για την αποστολή δύναμης εκπαιδευτών και τόνισε ότι «χωρίς τη Γαλλία αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε Μάλι».

Η μεταφορά γαλλικών δυνάμεων στη χώρα συνεχίζεται με στόχο να φθάσουν οι Γάλλοι στρατιώτες και αεροπόροι τις 2.500. Η γαλλική αεροπορία συνέχιζε τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρο το ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές αντάρτες βόρειο Μάλι, ενώ χερσαίες δυνάμεις πολιορκούσαν την ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη-φρούριο Ντιαμπάλι.

Μετά τη χθεσινή σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, Τιμάν Ιμπέρ Κουλιμπάλι, ενέταξε τον πόλεμο στο Μάλι στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». «Αυτό που συμβαίνει στο Μάλι είναι παγκόσμια απειλή», είπε ο Κουλιμπάλι. «Θυμηθείτε τι συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία μπορεί να πλήξει ανα πάσα στιγμή οποιονδήποτε». Διαψεύδοντας τα προχθεσινά σχόλια της αντιπολίτευσης πως «η Γαλλία πολεμά μόνη της», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η Ευρώπη «εξέφρασε ομόφωνα την αλληλεγγύη της προς το Μάλι και προς τη Γαλλία». Η γαλλική επέμβαση ξεκίνησε την Παρασκευή με στόχο να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν την αποστολή στο Μάλι εκπαιδευτών οι οποίοι δεν θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις αλλά θα παράσχουν συμβουλές και εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις των αφρικανικών χωρών που θα πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών. Οπως ανέφερε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, με αφορμή σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη δύναμη εκπαιδευτών στο Μάλι (EU Training Mission Mali) θα λάβουν μέρος και τρεις Ελληνες αξιωματικοί του στρατού ξηράς.

Οι αφρικανικές χώρες που θα στείλουν στρατεύματα είναι το Τσαντ (2.000 άνδρες), η Νιγηρία (900), η Σενεγάλη (450), ο Νίγηρας (500), το Τόγκο (540), η Μπουρκίνα Φάσο (300), το Μπενίν (300), η Γκάνα (180) και η Γουινέα (145).

Οι γαλλικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Μάλι έχουν εξοργίσει τους ισλαμιστές στην ευρύτερη περιοχή. Πέρα από την αιματηρή επίθεση στις αλγερινές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ιν Αμενάς, Μαροκινοί σαλαφιστές αφόρισαν χθες όσους μουσουλμάνους υποστηρίζουν τη γαλλική «σταυροφορία». «Κανένα ισλαμικό κράτος δεν πρέπει να προσφέρει διευκολύνσεις, όπως η χρήση του εναερίου χώρου, σε μη μουσουλμάνους εναντίον ενός μουσουλμανικού κράτους. Το απαγορεύει το Ισλάμ», έγραψε ο γνωστός Μαροκινός σαλαφιστής Ομάρ Χαντούτσι στην ιστοσελίδα του στο facebook. Οι φιλοδυτικές κυβερνήσεις της Αλγερίας και του Μαρόκου έχουν επιτρέψει υπερπτήσεις γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών που επιχειρούν στο βόρειο Μάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή