Η Οδύσσεια του «Παλαιστίνιου Νέλσον Μαντέλα»

Η Οδύσσεια του «Παλαιστίνιου Νέλσον Μαντέλα»

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρώτο μου μέλημα, ως συζύγου και μητέρας, είναι η επανένωση της οικογένειάς μου, που έχει στερηθεί τον Μαρουάν επί 18 χρόνια». Μ’ αυτά τα λόγια περιγράφει την ευρωπαϊκή «εκστρατεία» της, που την έφερε και στην Αθήνα, η Φάντουα Μπαργούτι, σύζυγος του 53χρονου Παλαιστίνιου ηγέτη ο οποίος βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές από το 2002, όταν απήχθη από τη Δυτική Οχθη.

«Τρομοκράτης» για τους Ισραηλινούς, ήρωας για τους ομοεθνείς του, υποψήφιος για τον ρόλο του «Παλαιστίνιου Νέλσον Μαντέλα» για πολλά έγκυρα έντυπα στη Δύση, ο Μαρουάν Μπαργούτι υπήρξε ηγετικό στέλεχος της πρώτης και της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, όπως και βουλευτής. «Αυτή τη στιγμή, 14 εκλεγμένοι Παλαιστίνιοι βουλευτές βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, ενώ κάποια στιγμή είχαν φτάσει τους 50», μας λέει η Φάντουα Μπαργούτι.

«Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 4.800 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και την απελευθέρωση των 14 βουλευτών μας. Ζητάμε από τα εθνικά Κοινοβούλια να πράξουν το ίδιο». Για τον σκοπό αυτό, η κ. Μπαργούτι συναντήθηκε με εκπροσώπους των περισσότερων ελληνικών κομμάτων – τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη Νέα Δημοκρατία, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, τον Φώτη Κουβέλη από τη ΔΗΜΑΡ και τον Σπύρο Χαλβατζή από το ΚΚΕ.

Την ώρα που συνομιλούσαμε με την κ. Μπαργούτι στο «Χίλτον», ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσγειωνόταν στη Ραμάλα, για διαβουλεύσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Ρωτήσαμε τη συνομιλήτριά μας αν προσδοκούσε κάτι θετικό από αυτή την επίσκεψη.

«Η ομιλία του Ομπάμα στο Κάιρο, το 2008, γέννησε κάποιες ελπίδες στον λαό μας. Στη συνέχεια, όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή. Οι ΗΠΑ ήταν και παραμένουν ο ισχυρότερος προστάτης της ισραηλινής κατοχής. Σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, δεν είμαστε εμείς αυτοί που εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά το Ισραήλ. Χωρίς πάγωμα τον εποικισμών, χωρίς την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Αυτή είναι και η θέση του προέδρου μας, Μαχμούντ Αμπάς».

Τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή του Μαρουάν Μπαργούτι, ο παλαιστινιακός λαός διχάστηκε βαθύτατα από τις εμφύλιες, ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσής του, της Φατάχ, και της ισλαμικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ρωτήσαμε τη σύζυγο του Μ. Μπαργούτι τι ρόλο θα έπαιζε αν απελευθερωνόταν αύριο το πρωί.

«Αισιοδοξώ ότι οι προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση που έχουν ήδη ξεκινήσει θα καρποφορήσουν, γιατί όλοι συνειδητοποιούν πόσο βαρύ είναι το τίμημα του διχασμού. Ο Μαρουάν δεν αγωνίστηκε, δεν εξορίστηκε, δεν φυλακίστηκε και δεν βασανίστηκε για μια διχασμένη Παλαιστίνη, αλλά για μια ενωμένη, ελεύθερη και κυρίαρχη Παλαιστίνη. Οταν ξέσπασε η διχόνοια, ήταν ο Μαρουάν εκείνος που συνέταξε το κείμενο των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, απ’ όλες τις παρατάξεις, που καλούσε υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης.

Οταν κυκλοφορούσαν εικασίες ότι ο Μαρουάν επρόκειτο να απελευθερωθεί, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων που οδήγησε στην απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, ρώτησαν τον σύζυγό μου ποια θα ήταν η πρώτη του κίνηση σ’ αυτή την περίπτωση. Η απάντησή του ήταν: “Θα πάω στη Γάζα”! Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, αν απελευθερωθεί, ο Μαρουάν δεν θα καθήσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας. Μάλιστα, είχε υπόψη του να δρομολογήσει μια παρόμοια πρωτοβουλία από τώρα, από το κελί του, αλλά το ανέβαλε καθώς ξέσπασε, τις τελευταίες ημέρες, απεργία πείνας ορισμένων πολιτικών κρατουμένων».

Με τόσα χρόνια στη φυλακή και την εξορία, με περγαμηνές τόσο στον πολιτικό στίβο όσο και στον ένοπλο αγώνα, κατά γενική ομολογία αδιάφθορος, ο Μαρουάν Μπαργούτι είναι ο δημοφιλέστερος εκ των Παλαιστίνιων πολιτικών, μεταξύ όλων των παρατάξεων. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, αν κατέβαινε ως υποψήφιος πρόεδρος στις προσεχείς εκλογές, θα συγκέντρωνε το 60% των ψήφων. Δεν μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε την κ. Μπαργούτι αν βλέπει τον σύζυγό της σε ηγετικό ρόλο.

«Είναι ο παλαιστινιακός λαός», θα μας απαντήσει, «εκείνος που θα αποφασίσει, δημοκρατικά και κυρίαρχα, τι ρόλο θα αναθέσει σε κάθε στέλεχος της αντίστασης. Ο Μαρουάν δεν έπαψε στιγμή, ακόμη και στο κελί του, να υπηρετεί την υπόθεση της εθνικής μας απελευθέρωσης, δίνοντας τη μάχη του για να υπερβεί τα φράγματα της απομόνωσης που του επιβάλλουν οι Ισραηλινοί, στη φυλακή Χανταρίμ. Διαβάζει πολύ, γράφει πολύ -πρόσφατα έβγαλε ένα βιβλίο- και διατηρεί, μέσω των δικηγόρων του, την επαφή του με τα στελέχη του παλαιστινιακού αγώνα και με τον λαό μας. Είμαι βέβαιη ότι και αύριο, όταν ελευθερωθεί, θα υπηρετήσει με πάθος την υπόθεσή μας, σε όποια θέση κι αν τον τοποθετήσει ο λαός μας.

Οσο για μένα, εκείνο που προέχει είναι να τον δω ελεύθερο ώστε να αναπληρώσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, 18 χρόνια στέρησης της οικογενειακής χαράς. Καμία “καρέκλα”, κανένα αξίωμα δεν θα απαλύνει τον πόνο που δοκίμασα τη μέρα που η κόρη μας παντρεύτηκε χωρίς να έχει τον πατέρα της στο πλευρό της ή τις μέρες που αποφοιτούσαν τα τέσσερα παιδιά μας, με τον Μαρουάν στη φυλακή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT