RΕUΤΕRS
Ενας τρελός κόσμος
Εχει, άραγε, τρελαθεί όλος ο κόσμος; Μάλλον όχι. Η Κύπρος δεν έχει συστημική σημασία για την Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών της βασίζεται στο γεγονός ότι η χώρα είναι φορολογικός παράδεισος για τα χρήματα των Ρώσων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Φινλανδία να επωμισθούν το κόστος της βοήθειας προς ένα μικρό, και ας μου επιτραπεί να πω, ασήμαντο ευρωπαϊκό κράτος, όταν υπάρχουν οι πλούσιοι Ρώσοι. Ομως, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι αγορές, που μένουν ήρεμες στη περίπτωση της Κύπρου, δεν εμφανίζονται πιο νευρικές για την κατάσταση στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ναι, λοιπόν, ο κόσμος έχει τρελαθεί.
CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ
Αναπτυξιακή πολιτική
Αν είχαν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει αμέσως μετά τις εκλογές ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία πράγματα, που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Πρώτον, ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν νικητές. Σε μια στιγμή διαύγειας, ο Μπερσάνι αναγνώρισε ότι ούτε το 51% των ψήφων δεν θα έδινε τη δυνατότητα στο κόμμα του να κυβερνήσει τη χώρα. Δεύτερον, ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στις κάλπες, αλλά όχι με αυτό τον εκλογικό νόμο. Τρίτον, αυτό που κυρίως χρειάζεται η Ιταλία είναι μια κυβέρνηση που δεν θα προκαλεί αμφιβολίες στην Ευρώπη και σκεπτικισμό στις αγορές. Πριν ακόμη από την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οφείλουν όλοι οι Ιταλοί να κατανοήσουν ότι η πολιτική γραμμή θα είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες τις περασμένες εβδομάδες: πάνω απ όλα, πολιτική για την ανάπτυξη.
ΤΗΕ WALL STREET JΟURΝΑL
Γραπτή απειλή
Το μέλλον της Ευρωζώνης διακυβεύεται για λίγα δισ. ευρώ. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος στην Κύπρο (5,8 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί μόλις στο 0,06% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Κάποιοι θεωρούν ότι η Κύπρος δεν είναι «συστημικός παίκτης». Ομως, αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται σε μία και μόνο προσδοκία: ότι η Κύπρος θα μείνει στην Ευρωζώνη. Αν φύγει, όλα αλλάζουν. Η έξοδος είναι μια υπαρκτή πιθανότητα εάν η ΕΚΤ σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, όπως έχει απειλήσει να κάνει αν δεν ψηφίσει η κυπριακή Βουλή νομοσχέδιο που να υλοποιεί τις κυπριακές δεσμεύσεις, που αποτελούν προϋπόθεση για το πακέτο διάσωσης. «Αν η Κύπρος δεν κάνει πίσω, πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα κάνει πράξη την απειλή, αλλιώς δεν θα τη διατύπωνε γραπτά», είπε ο Μάρκο Ανουντστιάτα, οικονομολόγος της Τζένεραλ Ελέκτρικ.
DΕR SΡΙΕGΕL
Φυγή κεφαλαίων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει μέτρα που θα αποτρέψουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο. Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα έδωσε εντολή για αρκετό χρονικό διάστημα να γίνεται περιορισμένη ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ. Επίσης, συζητείται να παγώσουν πλήρως οι καταθέσεις, χωρίς να έχει αποφασιστεί για πόσο διάστημα θα ισχύσει το μέτρο αυτό. Ποτέ στο παρελθόν από την ίδρυση των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, το 1957, δεν περιόρισε κράτοςμέλος τις αναλήψεις. Οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων θα επιβληθούν ακόμη και αν η Κύπρος έρθει σε συμφωνία με την τρόικα. Αλλιώς «ο κίνδυνος θα ήταν πολύ μεγάλος», είπε τραπεζίτης της ΕΚΤ. Η συνθήκη της Λισσαβώνας εγγυάται τη διασυνοριακή ελευθερία στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά το άρθρο 65 επιτρέπει περιορισμούς «στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας».