ΡΩΜΗ. Ακαρπες απέβησαν οι προσπάθειες του κεντροαριστερού εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε ο Μπερσάνι εξερχόμενος του Κυρηναλίου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Ιταλός πρόεδρος αναμένεται να λάβει τώρα νέες πρωτοβουλίες.
Τόσο η Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο απέρριψαν τις προτάσεις του Μπερσάνι και το ενδεχόμενο να στηρίξουν την κυβέρνησή του. Ο Γκρίλο, μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, δήλωσε ότι το ιταλικό Κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς κυβέρνηση.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Μπερσάνι με τον Ιταλό πρόεδρο Ναπολιτάνο στο Κυρηνάλιο, ο Λουίτζι Τζάντα, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο Μπερσάνι, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να βρεθεί μια λύση και ότι πολύ συχνά οι κρίσιμες υποθέσεις λύνονται την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Σύμφωνα με αναλυτές, τέσσερα φέρονταν ως τα πιθανότερα σενάρια αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Πρώτον, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι να παραδώσει την εντολή. Δεύτερον, να ζητήσει από τον Ιταλό πρόεδρο να εξακριβώσει στη Γερουσία αν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία, αν και από τη μέχρι τώρα τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων η απάντηση φαίνεται ότι είναι αρνητική. Τρίτον, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο να προσπαθήσει να επιτύχει τη σύσταση «κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής» ή «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο το οποίο να μην προέρχεται από πολιτικό κόμμα. Το τέταρτο σενάριο είναι η νέα προσφυγή των Ιταλών στις κάλπες είτε στα μέσα Ιουνίου -σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα και να εκλεγεί σε χρόνο ρεκόρ νέος πρόεδρος- ή το φθινόπωρο, ενδεχομένως τον Οκτώβριο.
Το ενδεχόμενο, πάντως, σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών διαγράφεται ιδιαιτέρως δύσκολο, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να παραμείνει στην εξουσία μετά και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι, στις αρχές της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο Μόντι φέρεται ειπών ότι επείγεται να απαλλαγεί των καθηκόντων του. Οι δυσκολίες που συνάντησε ο Μπερσάνι στο να βρει πολιτική στήριξη από άλλα κόμματα καταδεικνύουν επίσης και το πόσο δύσκολος είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ενδεικτική της κατάστασης στην Ιταλία είναι η δήλωση του Μπερσάνι ότι «μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα είχε διακαή πόθο να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή», ενώ πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι σαφής. Είμαι έτοιμος να αναλάβω μια τεράστια ευθύνη, αλλά ζητώ από όλους τους άλλους να αναλάβουν λίγη και οι ίδιοι».
Σχολιάζοντας τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας και ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, ISTAT, τόνισαν ότι οι πρόσφατες αισιόδοξες προβλέψεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την οικονομία θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.