ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τον ρόλο του στη συριακή κρίση θα πρέπει να εξετάσει το ΝΑΤΟ και να αποτιμήσει κατά πόσον είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε μια πιθανή απειλή χρήσης χημικών όπλων. Αυτό δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια συνόδου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει αν το συριακό καθεστώς Ασαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Ωστόσο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής σχετικής έρευνας.
Πριν από τις δηλώσεις του Τζον Κέρι, είχε προηγηθεί η καταγγελία Ισραηλινού ανώτατου στρατιωτικού ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα νευροπαραλυτικών αερίων, κατά τις συγκρούσεις με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Ο κ. Κέρι συνομίλησε στη συνέχεια με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες.
Ο ταξίαρχος Ιτάι Μπρουν, κορυφαίος αναλυτής της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, τόνισε σε διάσκεψη ασφαλείας στο Τελ Αβίβ ότι οι φωτογραφίες θυμάτων με αφρούς στο στόμα και κόρες ματιών συνεσταλμένες συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας «πολύ ύποπτος» χημικός παράγοντας είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατες μάχες στη Συρία. Αυτό εξήγησε αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται. «Είναι πιθανό να έγινε περιορισμένη και όχι ευρείας κλίμακας, αλλά τοπική χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, διπλωμάτες του ΟΗΕ, που δεν κατονομάσθηκαν, δήλωσαν ότι οι δυτικές χώρες έχουν «αδιάσειστα στοιχεία» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Τα χθεσινά σχόλια Μπρουν έγιναν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, στο Ισραήλ, κατά την οποία είπε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ακόμη εξετάζουν κατά πόσον έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιου είδους όπλα.
Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει στρατιωτικά στον συριακό εμφύλιο. Εχει στείλει ωστόσο συστοιχίες πυραύλων Patriot στη γειτονική Τουρκία προκειμένου να προασπίσει το μέλος της Συμμαχίας από ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση από τη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ τη χρήση χημικών και αν αυτή αποδειχθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια, απροσδιόριστη προς το παρόν, αντίδραση εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξέφρασε την ανησυχία του ΝΑΤΟ για τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων στη Συρία και την πιθανή χρήση χημικών όπλων. Παράλληλα διατύπωσε τον φόβο διάχυσης της σύρραξης και πέραν των συριακών συνόρων, συμπληρώνοντας: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας, σε αυτήν την περίπτωση την Τουρκία ως γείτονα της Συρίας. Εχουμε εκπονήσει σχέδια για να εγγυηθούμε την αποτελεσματική άμυνα και προστασία της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τη Washington Post και την επιθεώρηση Foreign Policy, οι οποίες επικαλούνται αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, Γαλλία και Βρετανία ενημέρωσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι αναλύσεις του εδάφους, καθώς και συνομιλίες με μάρτυρες και με αντάρτες, δείχνουν ότι νευροτοξικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν εντός και γύρω από το Χαλέπι, στη Χομς και πιθανότατα στη Δαμασκό.