«Εσείς χρειάζεστε αναπτυξιακή ώθηση»

«Εσείς χρειάζεστε αναπτυξιακή ώθηση»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδε το Βερολίνο αίφνης το φως το αληθινό και αποφάσισε να στηρίξει τις οικονομίες του Νότου; Κύμα ευφορίας προκάλεσαν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του τσάρου της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την καταπολέμηση της ανεργίας στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς στις δοκιμαζόμενες χώρες του Νότου», λέει ο Κρίστιαν Ράιερμαν, οικονομικός συντάκτης στην ιστοσελίδα του Spiegel. «Δεν αλλάζει κάτι στα μέτρα λιτότητας. Το πρόγραμμα της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια επούλωσης της εικόνας της χώρας μας στη νότια Ευρώπη. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να εξουδετερωθεί το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλλει λιτότητα μέχρι θανάτου στις οικονομίες του Νότου», εξηγεί στην «Κ».

«Αναμφισβήτητα, θα ήταν ωραίο να αποδεσμευτούν δύο-τρία δισεκατομμύρια με τη βοήθεια της KfW για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν αποτελεί παρά αφρόγαλα στον καφέ. Ακόμη και στη Γερμανία δεν επέφεραν σοβαρές αλλαγές μετά την επανένωση τέτοιου είδους προγράμματα της KfW, απλώς ενίσχυσαν ελάχιστα την οικονομία. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτά είναι ψιχία, εσείς χρειάζεστε αναπτυξιακή ώθηση, την οποία δεν μπορείτε να αγοράσετε με μερικά δισ. ευρώ της KfW. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα φύλλο συκής», σχολιάζει ο Ράιερμαν.

Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο, επιμένει και ο συνάδελφός του στο έντυπο του Spiegel, Μάνφρεντ Ερτελ, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τόσο η Μέρκελ όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, παραμένουν προσδεδεμένοι στην πολιτική λιτότητας και δεν φαίνονται πρόθυμοι να υποχωρήσουν. Αυτό συνδέεται με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η καγκελάριος δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς της πριν από την αναμέτρηση. Προπάντων, δεν θέλει να παράσχει περιθώρια πολιτικής επιβίωσης στον νέο αντιευρωπαϊκό σχηματισμό, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυσχεράνει σοβαρά τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης μετεκλογικά», υπογραμμίζει στην «Κ» ο Ερτελ, ο οποίος απλώς προβλέπει ότι θα περιοριστεί κάπως η πίεση προς χώρες όπως η Ελλάδα.

«Δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει λόγο για “αλλαγή”, μάλλον “προσαρμογή” πολιτικής θα την αποκαλούσα», λέει στην «Κ» ο Κρίστιαν Ντρέγκερ, καθηγητής Οικονομικών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (DIW). «Μπορεί να υπήρξαν βήματα προόδου, αλλά η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να συνεχιστεί, έστω με μακρύτερο χρονικό ορίζοντα. Ταυτόχρονα όμως, οι χώρες του Νότου χρειάζονται επειγόντως αναπτυξιακά κίνητρα για να αντιπαρέλθουν την ύφεση. Η μεγαλύτερη πρόσβαση σε χαμηλότοκες πιστώσεις για βιώσιμες επιχειρήσεις είναι ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο για τη σταθεροποίησή τους στην Ευρωζώνη», εκτιμά ο Γερμανός ακαδημαϊκός.

Ο Κλάους Πέτερ Βιλς είναι από τους πλέον ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία. Καταψήφισε το πρώτο πακέτο προς την Ελλάδα στη Βουλή και με δήλωσή του στην «Κ» επιμένει μέχρι σήμερα ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα μας είναι η απόσυρση από την Ευρωζώνη. «Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ρίσκο για τον Γερμανό φορολογούμενο, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό αυξάνεται καθημερινά», δηλώνει στην «Κ». «Αυτό καθιστά τη Γερμανία εκβιάσιμη», συνεχίζει. Διαμαρτύρεται για την προοπτική ενός δεύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή συζήτηση. «Αντανακλά προφανώς τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», εκτιμά δυσοίωνα και τονίζει ότι με εσφαλμένα κίνητρα και άδικη εξίσωση των οικονομικών επιδόσεων όλων των οικονομιών της Ευρωζώνης θα επισκιαστεί και η γερμανική προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης.

Συμπερασματικά, όσοι έσπευσαν να διαγνώσουν στροφή στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο. Υπό αυτό το πρίσμα, υπερβάλλουσα αλληλεγγύη και γενναιόδωρες χειρονομίες εκ μέρους του Βερολίνου θα πρέπει εκ προοιμίου να αποκλειστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή