Γνωστός στις Αρχές για τις διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα

Γνωστός στις Αρχές για τις διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη διαφαίνεται η επόμενη περίοδος για τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, γνώριζαν επί τουλάχιστον δύο χρόνια ότι ο ένας από τους δύο κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Λονδίνο είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες προξενικές αρχές είχαν παράσχει βοήθεια το 2010 στον Μάικλ Αντεμπολάτζο, 28 ετών, Βρετανό υπήκοο νιγηριανής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη για τη δολοφονία του Ρίγκμπι έξω από το στρατόπεδο του Γούλγουιτς. Το 2010 ο Αντεμπολάτζο είχε συλληφθεί από την αστυνομία της Κένυας επειδή είχε αποπειραθεί να προσχωρήσει στην εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα Αλ Σαμπάμπ, η οποία κατατάσσεται από τη Βρετανία στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Αντεμπολάτζο και ο Μάικλ Αντεμπουάλε, 22 ετών, επίσης νιγηριανής καταγωγής, στις 22 Μαΐου τραυμάτισαν με το αυτοκίνητό τους τον 25χρονο Βρετανό στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, έξω από το στρατόπεδο Γούλγουιτς στο οποίο υπηρετούσε, και στη συνέχεια του κατέφεραν χτυπήματα με μεγάλα μαχαίρια και μπαλτάδες, που, όπως απέδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, προκάλεσαν τον θάνατό του. Αστυνομικοί που έφθασαν στην περιοχή, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τους δύο. Ο Αντεμπουάλε έλαβε εξιτήριο και ήδη του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ ο Αντεμπολάτζο εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.  

Η ωμότητα της επίθεσης σόκαρε τη Βρετανία και ολόκληρο τον κόσμο, όπως ελάχιστα γεγονότα των τελευταίων ετών, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου που στοίχισαν τη ζωή σε 52 άτομα και στους τέσσερις βομβιστές. Ομως η έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα για το τραγικό συμβάν δημιουργεί πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων, κυρίως όσον αφορά την αδράνεια των βρετανικών αρχών.

Ανάμεσα στα άλλα που προκάλεσαν αίσθηση στο βρετανικό κοινό είναι και ο ισχυρισμός, που μεταδόθηκε μέσω της τηλεόρασης του BBC, ότι ο Αντεμπολάτζο είχε κινήσει το ενδιαφέρον της ΜΙ-5, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να τον στρατολογήσει. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο Ιμπραήμ Χασάν, γνωστός για τις σχέσεις του με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο Χασάν, που υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Αντεμπολάτζο του είχε αποκαλύψει την προσπάθεια στρατολόγησής του από την ΜΙ-5, συνελήφθη κατά την έξοδό του από το κτίριο του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις Αρχές, η σύλληψή του δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του Ρίγκμπι.

Συνολικά έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα για τον φόνο του νεαρού στρατιώτη, ενώ η αστυνομία εξακολουθεί να ζητεί από τους μάρτυρες της βάρβαρης πράξης να εμφανιστούν και να καταθέσουν τι ακριβώς υπέπεσε στην αντίληψή τους εκείνο το μεσημέρι.

Αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν, πάντως, ότι και οι δύο άνδρες ήταν γνωστοί στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, λόγω της συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί από ομάδες ακραίων ισλαμιστών.

Σε κάποιες από αυτές τις συγκεντρώσεις, μάλιστα, είχαν σημειωθεί και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Αντεμπολάτζο είχε επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις προς τους μουσουλμάνους της Βρετανίας να εξαπολύσουν τζιχάντ κατά της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι κοινότητες και οι οργανώσεις των μουσουλμάνων που ζουν στη Γηραιά Αλβιώνα καταδίκασαν τη δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη, αλλά τα μέλη εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανά αντίποινα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για την επικράτηση ψυχραιμίας και ηρεμίας τόσο από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όσο και από τον επίσκοπο του Καντέρμπουρι και άλλες προσωπικότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή