Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE IRISG ΤΙΜΕS

Πολύ ή λίγο κράτος;

Στις ΗΠΑ, οι «αντιδραστικοί» της Δεξιάς συχνά χαρακτηρίζουν «σοσιαλιστές» τους υποστηρικτές πολιτικών όπως αυτή του Ομπάμα για την κοινωνική ασφάλιση. Η αντίδρασή τους σε προτάσεις που ζητούν την επιβολή υψηλότερης φορολογίας σε αυτούς με τα υψηλότερα εισοδήματα, είναι να τις αποκαλέσουν απλώς «σοσιαλιστικές». Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία οργάνωση ή πρόσωπο που να αυτοπροσδιορίζεται έτσι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ιρλανδία. «Αντιδραστικοί» της Αριστεράς κατηγορούν πολιτικές που δεν καθοδηγούνται στενά από το κράτος ως «νεοφιλελεύθερες», χωρίς να υπάρχει εκπρόσωπος αυτής της ιδεολογίας. Και στις δύο περιπτώσεις, κυριαρχεί μια προκατάληψη που θεωρεί τις πολιτικές καλές ή κακές. Σε έναν κόσμο, που γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, ευτυχώς υπάρχουν πανεπιστήμια και φορείς, που σκέπτονται με τη λογική και βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε αποδείξεις. Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή ιδιωτών είναι προτιμότερη και άλλωστε χρειάζεται η ανάμειξη του κράτους για καλύτερα αποτελέσματα. Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό. Ενώ επενδύεται μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού στην υγεία, τα αποτελέσματα απογοητεύουν. Ο σχετικά περιορισμένος ρόλος της κυβέρνησης ερμηνεύει αυτό το φαινόμενο.

ΤΗΕ ΕCΟΝΟΜΙSΤ

Ενδιαφέρουσα δίκη

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και η ΕΚΤ βρίσκονται αντιμέτωπες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Στο επίκεντρο η επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, δεσμεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι να γίνουν τα πάντα προκειμένου να σωθεί το ευρώ. Και αυτό θα το πετύχαινε με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των κρατών που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η πρακτική υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της τράπεζας και μπορεί να είναι επιζήμια. Η γερμανική κεντρική τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ κι έτσι τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος. Το πρόγραμμα, όμως, δεν έχει ψηφισθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια είναι αντισυνταγματικό. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι δεν είναι στόχος της η χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, αλλά χρειάστηκε ένα νέο πρόγραμμα προκειμένου να ανακτήσει την ικανότητα χάραξης οικονομικής πολιτική. Η δίκη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκός θεσμός «κάθεται» στο εδώλιο ενός εθνικού δικαστηρίου. Πιθανώς να αποφασιστεί ότι, εφόσον αφού έχουν παραβιαστεί όροι ευρωπαϊκών συνθηκών, η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η υπόθεση γεννά αβεβαιότητα και δυσχεραίνει τη διάσωση της Ευρωζώνης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT