Επαφές CDU – Πρασίνων στη Γερμανία

Επαφές CDU – Πρασίνων στη Γερμανία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι πρώτες διερευνητικές επαφές της συντηρητικής παράταξης υπό την Αγκελα Μέρκελ με το Κόμμα των Πρασίνων πραγματοποιήθηκαν χθες, σε μια προσπάθεια να εξεταστεί η πιθανότητα δημιουργίας ενός κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Ενθαρρυντική πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του CDU για νέο γύρο συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι χθεσινές διαβουλεύσεις εντάσσονται στην αναζήτηση εταίρου από το κόμμα της κ. Μέρκελ, καθώς οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δεν της χάρισαν απόλυτη πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα από κοινού με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), τους Βαυαρούς συμμάχους της.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το CSU έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που θεωρούνται και οι επικρατέστεροι εταίροι στην επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει εκ προοιμίου να αποκλειστεί μια συνεργασία με τους Πράσινους, που επί μακρόν θεωρούνται υπερβολικά ακραίοι από το συντηρητικό στρατόπεδο. Πριν ακόμη όμως ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το οικολογικό κόμμα, ο βετεράνος πολιτικός τους Γιούργκεν Τριτίν άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική Μέρκελ και μίλησε για «σαφή σύγκρουση απόψεων» σε θέματα όπως η ενέργεια, το κλίμα, η ευρωπαϊκή πολιτική. Επιπλέον, έκανε λόγο για «άβυσσο κυνισμού» σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, για αυστηρότερη νομοθεσία έναντι των αιτούντων για άσυλο, οι οποίες έγιναν μάλιστα λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία της Λαμπεντούζα. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε πει στο περιοδικό Der Spiegel ότι οι πιθανότητες συγκρότησης μιας συμμαχίας με τους Πράσινους αναβαθμίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από μία θεωρητική υπόθεση σε ένα δυνητικό σενάριο.

Το νέο ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων, η Κάτριν Γκέρινγκ Εκαρτ και ο Αντον Χοφράιτερ, εμφανίστηκαν την παραμονή των συνομιλιών πρόθυμοι να συνομιλήσουν με το κόμμα της κ. Μέρκελ, αλλά διατύπωσαν αμφιβολίες κατά πόσον ο διάλογος αυτός θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια πιο οικολογική, δίκαιη και σύγχρονη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χοφράιτερ.

Οι Πράσινοι, που γεννήθηκαν μέσα από το οικολογικό, φιλειρηνικό και αντιπυρηνικό κίνημα, εισήλθαν στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 και προκάλεσαν αίσθηση με την εμφάνισή τους: φορούσαν αθλητικά παπούτσια, είχαν μακριά μαλλιά και μοίραζαν ηλιοτρόπια. Το κόμμα, που ξεκίνησε όμως ως κόμμα διαμαρτυρίας, μετεξελίχθηκε σταδιακά σε έναν συμβατικό σχηματισμό, καθώς η γερμανική κοινωνία έγινε πιο ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα.

Πολλά αιτήματά τους, όπως περισσότερα δικαιώματα για ομοφυλοφίλους και μετανάστες, είναι ευρέως αποδεκτά πλέον, τουλάχιστον στη θεωρία. Εκατομμύρια Γερμανοί ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, τρώνε βιολογικά προϊόντα, πάνε στις δουλειές τους με ποδήλατο και έχουν ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές στις στέγες τους.

Απέκτησαν κυβερνητική εμπειρία κατά την περίοδο 1998-2005, όταν συνεργάστηκαν με τους Σοσιαλδημοκράτες και μάλιστα συναίνεσαν στην αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Το 2011 μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, η Μέρκελ υιοθέτησε το βασικό αίτημα των Πρασίνων και ανακοίνωσε τη σταδιακή αναστολή λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Υπενθυμίζεται πως οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν κυβερνήσει τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν όμως να ξεπεράσουν το όριο του 5% και έμειναν εκτός Μπούντεσταγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή