«Ανταρσία» συμμάχων κατά ΗΠΑ

«Ανταρσία» συμμάχων κατά ΗΠΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάνια οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν την «ανταρσία» των συμμάχων τους, αλλά αυτό συμβαίνει με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρνηθεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές και ορισμένες μάλιστα που δεν χωρούν συμβιβασμούς.

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να διαπραγματευτεί μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν – τον θανάσιμο εχθρό τους. Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία αισθάνονται «πληγωμένες» από την άρνηση του Ομπάμα να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία για την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και πιο συγκεκριμένα με την απόφαση να μην απαντήσει με μία στρατιωτική επίθεση στη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές καθεστωτικές δυνάμεις. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε τη διπλωματική οδό και συνήψε μία συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Οι Σαουδάραβες στο μεταξύ, δεν εγκρίνουν τη διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τη συνεργασία τους με τον Μόρσι, που επίσης ανετράπη στη συνέχεια.

Οι τρεις χώρες έχουν καταφύγει σε απειλές και επίδειξη εκνευρισμού. H Σαουδική Αραβία αποποιήθηκε τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή όπως υποστήριξε οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη απέτυχαν να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να επιλύσουν τη συριακή κρίση. Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Αμερικής και δήλωσαν ότι θα αναζητήσουν αλλού την ασφάλειά τους.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία που αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στην αγορά αμυντικού συστήματος πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, αξίας 3,4 δισ. δολαρίων από την Κίνα, επειδή η προσφορά της ήταν καλύτερη από αυτήν της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, ίσως αντανακλά σε κάποιο βαθμό την αγανάκτηση της χώρας απέναντι στην πολιτική που ακολούθησε ο Ομπάμα για το συριακό.

Από την πλευρά του το Ισραήλ και ο πρωθυπουργός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθούν να «τορπιλίσουν» με κάθε τρόπο μία πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ταυτόχρονα ασκούν πιέσεις στο Κογκρέσο να επιβάλει περισσότερους οικονομικούς περιορισμούς στην Τεχεράνη.

Το μένος ενάντια στην αμερικανική κυβέρνηση δημιουργείται από τη γενική ανασφάλεια της περιόδου. Οι εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης έπληξαν το παλαιό καθεστώς, προσέφεραν την ευκαιρία στο Ιράν να αυξήσει την επιρροή του στη Συρία και το Ιράκ και απείλησαν με την ενίσχυση της σύγκρουσης σιιτών και σουνιτών. Η Σαουδική Αραβία, ένα πλειοψηφικά σουνιτικό κράτος, αισθάνεται τον κίνδυνο μιας προσέγγισης του σιιτικού Ιράν από τις ΗΠΑ. Η κύρια ευθύνη του Ομπάμα, ωστόσο, είναι η προστασία του αμερικανικού εθνικού συμφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή