Η θέση των οργάνων

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί μερικά από τα εσωτερικά όργανά μας είναι από τη μία και όχι από την άλλη πλευρά; Υπάρχει κάποιος που να είχε ποτέ ένα όργανο στη «λάθος» πλευρά;

Η θέση των οργάνων είναι αποτέλεσμα εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, λέει ο Τζιν Εμοντ, επικεφαλής του κέντρου μεταμόσχευσης του νοσοκομείου Presbyterian της Νέας Υόρκης. Τα όργανα είναι τέλεια τοποθετημένα για να κάνουν το καθήκον τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι τοποθετημένα ασύμμετρα, όπως το ήπαρ και η καρδιά, προσέθεσε. «Κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης», ισχυρίζεται, «τα όργανα δημιουργούνται από ένα είδος κυττάρων του εμβρύου και μέσα από μια περίτεχνη χορογραφία που είναι γραμμένη στο DNA, αναπτύσσονται, περιστρέφονται και τελικά φτάνουν στην ιδανική θέση κατά τη γέννηση».

Η ασυμμετρία μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς για ορισμένα όργανα είναι κοινή σε όλα τα σπονδυλωτά. Αλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στους ανθρώπους, μια σχετικά μικρή ομάδα γονιδίων είναι αυτή που δίνει το σήμα για τον έλεγχο της εν λόγω ασυμμετρίας.

Λόγω προβλημάτων στην ανάπτυξη ή γενετικών ανωμαλιών, «μερικά μωρά γεννιούνται με τα εσωτερικά τους όργανα σε λάθος θέση», λέει ο Εμοντ. Ορισμένοι ασθενείς χρειάζεται να υποβληθούν σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ενώ σε άλλους τα όργανα λειτουργούν κανονικά. «Μια πλήρης αντιστροφή των εσωτερικών οργάνων μπορεί να συμβεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναστροφή σπλάγχνων», κατά τον Εμοντ. Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί σε ορισμένα ομοζυγωτικά δίδυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή