Η σχέση των τυφώνων με την κλιματική αλλαγή

Η σχέση των τυφώνων με την κλιματική αλλαγή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυροί τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες συνδέονται άμεσα με τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών στον πλανήτη λόγω της υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος. Ενα κεντρικό επιστημονικό ερώτημα, μαζί με άλλα που παρατίθενται, είναι εάν είναι δυνατόν να μετρηθούν οι συνέπειες που θα προκαλέσουν αυτές οι αλλαγές.

1. Συνδέεται ο τυφώνας Χαϊγιάν με την κλιματική αλλαγή;

Καθώς ο φονικός τυφώνας σχηματίστηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί κάποια έρευνα σχετικά με το κατά πόσον η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τον συγκεκριμένο τυφώνα. Ωστόσο, οι επιστήμονες με βάση περασμένες εμπειρίες και μελέτες πιστεύουν ότι αυτό ισχύει. 

2. Με ποιο τρόπο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους τυφώνες;

Οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες αντλούν την τεράστια ενέργειά τους από τη θερμότητα των θαλασσών. Οπως τονίζει ο καθηγητής Γουίλ Στίφεν του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, «η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της θάλασσας αυξάνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στη βίαιη εκδήλωση αυτών των καιρικών φαινομένων». Ενας άλλος πολύ βασικός παράγοντας που συνδέει τα δύο είναι η διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην κορυφή της καταιγίδας και στο επίπεδο της στάθμης των θαλασσίων υδάτων, διαφορά που είναι ο «θερμικός κινητήρας» της καταιγίδας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει διαρκώς αυτή τη διαφορά, ενισχύοντας και όλα αυτά τα φαινόμενα.

3. Η επιστημονική έρευνα μπόρεσε να συνδέσει την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη δριμύτητα των κυκλώνων;

Ναι. Ο καθηγητής Μάιλς Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει: «Μπορεί η σημερινή επικρατούσα άποψη να είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν αυξάνει τον κίνδυνο κυκλώνων και τυφώνων, αλλά υπάρχουν σαφή στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ευθύνεται για την αύξηση της έντασής τους». Ειδικότερα, εργασία που δημοσιεύθηκε το 2010 στο Nature Geoscience, διαπιστώνει ότι η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος θα αυξήσει τη μέση ένταση τέτοιων φαινομένων, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίσει τον αριθμό τους, κάτι που σημαίνει ότι θα βλέπουμε λιγότερα αλλά πολύ πιο ισχυρά φαινόμενα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας των σημερινών συνθηκών θα βλέπουμε αύξηση της βροχόπτωσης –στο πλαίσιο πάντα τέτοιων τροπικών καταιγίδων– κατά 20%. Τέλος, μία μελέτη του καθηγητή Κέρι Εμάνουελ του ΜΙΤ δείχνει ότι οι ισχυρότεροι κυκλώνες, που ανήκουν στις κατηγορίες 3 έως 5, θα ενταθούν περαιτέρω. Αλλη μελέτη υπογραμμίζει ότι θα βιώσουμε ενίσχυση και των πιο αδύναμων καταιγίδων, ενώ διαπιστώνει αύξηση των τροπικών κυκλώνων στον δυτικό βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, εκεί ακριβώς όπου χτύπησε ο τυφώνας Χαϊγιάν.

4. Τι σημαίνουν όλα αυτά ως προς τις απώλειες ζωών και τις υλικές ζημιές που προκαλούνται από τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα;

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσίων υδάτων σημαίνει ότι τα κύματα που δημιουργούνται από τις θύελλες, και τα οποία προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές, στις παράκτιες περιοχές θα γιγαντωθούν, ενώ η αύξηση των βροχοπτώσεων θα εντείνει τον κίνδυνο πλημμυρών.

Μελέτη του καθηγητή Αλεν έδειξε ότι οι μεγάλες πλημμύρες στη Βρετανία, το 2000, ήταν κατά δύο ή τρεις φορές πιο ισχυρές εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο μεγάλος καύσωνας στη Ρωσία, το 2010, που προκάλεσε 50.000 θανάτους, είχε σαφώς πιο οδυνηρές συνέπειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή