Εκκαθαρίσεις Τούρκων αστυνομικών

Εκκαθαρίσεις Τούρκων αστυνομικών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκατοντάδες αστυνομικούς έπαυσε χθες από τα καθήκοντά τους η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία πιέζεται από τις έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών. Από την άλλη πλευρά, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ξεκίνησε ανακρίσεις γύρω από τον ρόλο του νεοδιορισθέντος αρχηγού της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης στο πάγωμα των ερευνών.

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας υπόθεσης που ήρθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τον Δεκέμβριο, με μαζικές συλλήψεις υπόπτων για διαφθορά στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τις έρευνες «βρώμικη συνωμοσία» για την ανατροπή της κυβέρνησής του, «φωτογραφίζοντας» ως ενορχηστρωτή των διώξεων για διαφθορά τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις της αστυνομίας, με κυβερνητική εντολή, οδήγησαν χθες στην αποστρατεία 350 αστυνομικούς. Σε συνδυασμό με προηγούμενες ανάλογες κινήσεις, ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν αποπεμφθεί μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου έχει φθάσει τους 560 μόνο στην Αγκυρα.

Το μπρα-ντε-φερ συνεχίζεται και γύρω από το πρόσωπο του αστυνομικού διευθυντή της Κωνσταντινούπολης. Ο Σελαμί Αλτινόκ, άγνωστος κυβερνήτης επαρχίας χωρίς εμπειρία στην αστυνομία, διορίστηκε πρόσφατα στο τιμόνι της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, σε μια κίνηση που οι αντίπαλοι του Ερντογάν θεωρούν ότι είχε στόχο να παγώσουν οι έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας θα ερευνήσει την κατηγορία ότι ο Αλτινόκ παρεμπόδισε τη διεξαγωγή νέου γύρου συλλήψεων. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς έλαβε εντολή να μη διευρύνει τον κύκλο των ερευνών, επειδή στους υπόπτους περιλαμβανόταν και ένας από τους γιους του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ.

Η πολιτική αβεβαιότητα ασκεί πιέσεις στην τουρκική οικονομία, οδηγώντας σε υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι η κρίση θα είναι βραχύβια και ότι οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2014 δεν θα εκτροχιαστούν. Μετά τις δηλώσεις του Σιμσέκ, η ισοτιμία 2,19 λιρών έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στις 2,16 λίρες. Ο Σιμσέκ αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις» στο πολιτικό πεδίο. «Δεν θεωρούμε ότι αυτό θα συνεχισθεί για πολύ», είπε. Η Τουρκία πρόσφατα έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της καταναλωτικής πίστης, με όρια στον δανεισμό από πιστωτικές κάρτες, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εισαγωγές και να αποκαταστήσει την ισορροπία του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου.

Σε ένα άλλο πεδίο «μάχης», αυτό που αφορά την αβέβαιη διαδικασία ειρήνευσης με τους Κούρδους, έγινε χθες ένα μικρό βήμα από την τουρκική Βουλή. Πέντε βουλευτές φιλοκουρδικού κόμματος ανέλαβαν χθες τα καθήκοντά τους, μετά την αποφυλάκισή τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η φυλάκιση των βουλευτών του Κόμματος Ειρήνης και Δικαιοσύνης Σέλμα Ιμράκ, Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ, Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ και Ιμπραΐμ Αϊγιάν, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή Κεμάλ Ακτάς, παραβίαζε τα δικαιώματά τους ως εκλεγμένων αξιωματούχων.

«Ενα πρώτο βήμα»

«Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή μας θα συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα», είπε ο Ιμράκ. «Δεκάδες δήμαρχοι και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι παραμένουν στη φυλακή. Για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, πρέπει να αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή