Και ο Ολάντ κατά εμφανίσεων Γάλλου κωμικού

Και ο Ολάντ κατά εμφανίσεων Γάλλου κωμικού

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την πρόταση για απαγόρευση των εμφανίσεων του αμφιλεγόμενου κωμικού Ντιεντονέ στηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Λύνοντας τη σιωπή του γύρω από την αντιπαράθεση, ο Γάλλος πρόεδρος συνέστησε στις κατά τόπους δημοτικές αρχές να εφαρμόσουν κατά γράμμα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την απαγόρευση των εμφανίσεων του Ντιεντονέ για λόγους «προστασίας της δημόσιας τάξης».

Οι Δήμοι του Μπορντό (με δήμαρχο τον πρώην ΥΠΕΞ της Δεξιάς Αλέν Ζιπέ), της Νάντης και της Τουρ ανακοίνωσαν ήδη την απόφασή τους να απαγορεύσουν τις εμφανίσεις του Ντιεντονέ, προφασιζόμενοι τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και επικριτών του αντισημίτη κωμικού. Την απόφαση των παραπάνω δήμων αναμένεται, όμως, να αμφισβητήσει δικαστικά η εταιρεία του Ντιεντονέ, ενώ ενστάσεις ακούγονται και από την πλευρά των επικριτών του, που εκτιμούν ότι η απαγόρευση δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για το ενισχυόμενο φαινόμενο του αντισημιτισμού.

Ο 47χρονος Ντιεντονέ είναι γιος μαύρου πατέρα από το Καμερούν και λευκής μητέρας, ενώ παρότι το υλικό του υπήρξε ανέκαθεν αντισημιτικό, η κατακραυγή εναντίον του αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. Το σήμα κατατεθέν του Ντιεντονέ, η χειρονομία της «κενέλ», θεωρείται αντισημιτική από τις εβραϊκές οργανώσεις της Γαλλίας, καθώς θυμίζει αντεστραμμένο ναζιστικό χαιρετισμό. Οι υποστηρικτές του κωμικού ισχυρίζονται ότι η «κενέλ» δεν είναι τίποτα άλλο παρά σύμβολο αμφισβήτησης του κατεστημένου.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγές εναντίον υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς και της υπουργού Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, ανακοίνωσε χθες ο Ντιεντονέ, για συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Την ίδια ώρα, την προοπτική της έξωσης από το θέατρο της «Μεν Ντ’ Ορ», όπου εμφανίζεται στο Παρίσι, αντιμετωπίζει ο Ντιεντονέ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ενός εκ των ιδιοκτητών του χώρου στην εφημερίδα Liberation.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή