Ευχές Ρόντμαν σε Κιμ Γιονγκ Ουν

Ευχές Ρόντμαν σε Κιμ Γιονγκ Ουν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος Βορειοκορεατών τραγούδησαν χθες για να ευχηθούν τα «χρόνια πολλά» στον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υπό την παρότρυνση του γνωστού μπασκετμπολίστα Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος είχε οργανώσει έναν αγώνα μπάσκετ στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ. Τα μέλη της ομάδας που μετέβησαν στη Βόρεια Κορέα για να συμμετάσχουν στο αθλητικό αυτό γεγονός ήταν πρώην παίκτες του NBA, όπως ο Κένι Αντερσον, ο Κλιφ Ρόμπινσον και ο Βιν Μπέικερ. «Αρχικά η εικόνα ήταν εξωπραγματική, στη συνέχεια οι θεατές άρχισαν να τραγουδούν μαζί με τον Ρόντμαν, αλλά φαινόταν αρκετά αληθινό από την πλευρά του», δήλωσε ο Σάιμον Κόκερελ, ξεναγός που εργάζεται στην εταιρεία Koryo Tours και ανέλαβε να συνοδεύσει μια ομάδα τουριστών στο παιχνίδι. «Ηταν απροσδόκητο και πιθανώς δεν ήταν προσχεδιασμένο», συνέχισε ο Κόκερελ. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαμογέλασε και δεν φάνηκε να το περιμένει», κατέληξε. Ο ηγέτης της Β. Κορέας έδωσε με τη σύζυγό του το «παρών» στον αγώνα. Ο Ρόντμαν ευχαρίστησε και τους δύο για την παρουσία τους, όπως και τους πρώην παίκτες του NBA, που ήταν αρκετά «γενναίοι» ώστε να τον συνοδεύσουν.

Ο Ντένις Ρόντμαν επισκέφθηκε για τέταρτη φορά την Πιονγιάνγκ, αφού στο παρελθόν έχει υπάρξει φιλοξενούμενος του Κιμ, με τον οποίο ισχυρίζεται πως διατηρεί μια αυθεντική φιλία. Το τελευταίο ταξίδι του μπασκετμπολίστα στη χώρα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση του θείου του Κιμ Γιουνγκ Ουν, Γιανγκ Σονγκ Θαέκ, που αποτελούσε μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Βόρειας Κορέας. Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χίε αποκάλεσε σε ομιλία της τα πρόσφατα γεγονότα στη γειτονική χώρα «κυριαρχία του τρόμου».

Αν και ο Ρόντμαν είχε τονίσει στο παρελθόν ότι δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στην πολιτική ζωή της Β. Κορέας, υπονόησε σε συνέντευξή του στο CNN την ενοχή του Αμερικανοκορεάτη ιεραποστόλου Κένεθ Μπάε, ο οποίος κρατείται από το 2012 με την κατηγορία των εγκλημάτων εναντίον του κράτους. «Εάν μπορούσατε να κατανοήσετε αυτό που έκανε ο Μπάε… Καταλαβαίνετε τι έκανε σε αυτήν τη χώρα και γιατί κρατείται;» είπε ο Ρόντμαν, χωρίς να διευκρινίσει το νόημα των λεγομένων του. Η αδελφή του Μπάε, Τέρι Τσουνγκ, εξέφρασε την οργή που αισθάνθηκε η οικογένειά της όταν ενημερώθηκε για τα σχόλια του Ρόντμαν, ενώ πρόσθεσε ότι ο διάσημος μπασκετμπολίστας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με θετικό τρόπο αντί να «εκτοξεύει ψευδείς κατηγορίες». «Παίζει παιχνίδια με τη ζωή του αδελφού μου», τόνισε η αδελφή του Μπάε.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες ή τα λόγια του Ρόντμαν. «Δεν θα προσδώσω αξία σε αυτό το ξέσπασμα δίνοντας κάποια απάντηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ταξίδι του μπασκετμπολίστα δεν αφορά την αμερικανική κυβέρνηση, εφόσον αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. «Αυτό που εκφράζουμε είναι η ανησυχία μας για την υγεία του Μπάε και ζητούμε να του χορηγηθεί αμνηστία, ώστε να απελευθερωθεί σύντομα για ανθρωπιστικούς λόγους», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή