Υπόθεση κατά πρώην μέλους των SS μπήκε στο αρχείο

Υπόθεση κατά πρώην μέλους των SS μπήκε στο αρχείο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γερμανικό δικαστήριο έθεσε χθες στο αρχείο υπόθεση σε βάρος 92χρονου πρώην μέλους των SS στη ναζιστική Γερμανία, που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός Ολλανδού αντιστασιακού το 1944, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εκδοθεί η απόφαση. Το δικαστήριο στο Χάγκεν απεφάνθη ότι υπάρχουν ικανές αποδείξεις για την κάθειρξη του Σιρτ Μπρούινς, γεννημένου στην Ολλανδία αλλά πλέον Γερμανού πολίτη, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Το θύμα δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του. Παρ’ όλα αυτά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, επειδή οι μάρτυρες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν το έγκλημα είναι σήμερα όλοι νεκροί. Οι εισαγγελείς μπορούν να εφεσιβάλουν την πρωτόδικη απόφαση, αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν εξέφρασαν την πρόθεση να προσφύγουν εκ νέου κατά της ετυμηγορίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1944 στο Απινγκενταμ, κοντά στα γερμανικά σύνορα, στη Βόρεια Ολλανδία. Ο συνήγορος του Μπρούινς ισχυρίστηκε στην τελικά του αγόρευση τη Δευτέρα ότι ο πελάτης του δεν είχε σκοπό να δολοφονήσει το θύμα και πως τη σκανδάλη τράβηξε ένας σύντροφός του, ο οποίος δεν ζει σήμερα.

Ο Μπρούινς υπήρξε επί μακρόν στο στόχαστρο της γερμανικής Δικαιοσύνης, είχε εκτίσει μάλιστα βαριές ποινές στη δεκαετία του ’80 για τη δολοφονία δύο Εβραίων στην Ολλανδία στη διάρκεια του πολέμου. To 1949 είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια στην Ολλανδία για την ίδια υπόθεση και σε σχέση με άλλα εγκλήματα, αλλά οι προσπάθειες έκδοσής του έπεσαν στο κενό επειδή είχε αποκτήσει ήδη τη γερμανική υπηκοότητα μέσω μιας πολιτικής που είχε θεσπίσει ο Αδόλφος Χίτλερ και παρείχε τη γερμανική υπηκοότητα σε όσους ξένους υπηρέτησαν στον στρατό στη διάρκεια της ναζιστικής Γερμανίας. Τελικά οι εισαγγελείς του Ντόρτμουντ άνοιξαν εκ νέου την υπόθεση εναντίον του και απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του το 2012.

Γεννημένος το 1921 στην Ολλανδία, ο Μπρούινς δήλωσε εθελοντής στα Waffen SS το 1941 μετά τη ναζιστική κατοχή της πατρίδας του. Πολέμησε στο ανατολικό μέτωπο στη Ρωσία ώς το 1943, οπότε αρρώστησε. Οταν μεταφέρθηκε πίσω, κατέληξε σε μια μονάδα που αναζητούσε αντιστασιακούς και Εβραίους. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μπρούινς και ο συνεργός του, Αουγκούστ Νοϊχόιζερ, οδήγησαν το θύμα σε μια απομονωμένη περιοχή και του ζήτησαν να πάει να ουρήσει. Καθώς εκείνος απομακρύνθηκε, τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Στη συνέχεια ανέφεραν ότι τον πυροβόλησαν επειδή προσπάθησε να διαφύγει.

Η χθεσινή ετυμηγορία δεν συνιστά μεν απαλλαγή, επιτρέπει όμως στον κατηγορούμενο να εγκαταλείψει το δικαστήριο ελεύθερος. Ο Μπρούινς, ο οποίος ζει στο Μπρέκερφελντ στη Δυτική Γερμανία, ήταν μεταξύ των 30.000 Ολλανδών πολιτών που συνεργάστηκαν με τους ναζί στη διάρκεια της κατοχής της χώρας τους.

Κατέθεσε μεν στη διάρκεια της δίκης του για τη συμμετοχή του στους SS και την παράνομη δράση του στη Γερμανία μετά τον πόλεμο με διαφορετικό όνομα, αλλά δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες σε βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή