Πουλάει στην Αγγλία «Ο Αγών» του Χίτλερ

Πουλάει στην Αγγλία «Ο Αγών» του Χίτλερ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θραύση κάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι έξι ψηφιακές εκδόσεις του Mein Kampf του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς οι αναγνώστες μπορούν πλέον να διαβάζουν το διαβόητο έργο, διαφυλάττοντας την ιδιωτικότητά τους, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και ενός Ipad, Kindle κ.λπ. Κάτω από μία λίρα κοστίζει το «κατέβασμα» (downloading) του βιβλίου στο Amazon του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Mein Kampf είναι πρώτο στην κατηγορία «προπαγάνδα» του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου και δεύτερο στην κατηγορία των «πολιτικών επιστημών και ιδεολογίας». Μια δεύτερη ψηφιακή έκδοση από την Elite Minds κατέχει επίσης την 11η θέση στη λίστα με τα ευπώλητα του Amazon που αφορούν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι πωλήσεις είναι εξαιρετικές», αναφέρει ο εκδότης Μάικλ Φορντ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι θα είχε ηθικό δίλημμα εάν έπρεπε να προωθήσει το βιβλίο και να υπερασπιστεί κάτι «που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο».

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις αντιτύπων είναι περιορισμένες και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως η ανάσταση του τίτλου σε ψηφιακή μορφή αποτελεί απλώς μία «πολιτισμική περιέργεια», κάτι σαν αυτό που συνέβη με τα ρομάντζα, τα οποία –σύμφωνα με έρευνες– διαβάζονται συχνότερα σε ψηφιακή μορφή.

«Οι αναγνώστες δεν θέλουν ίσως να έχουν το Mein Kampf στο σπίτι τους, να το δείχνουν στη βιβλιοθήκη τους, πόσο μάλλον να το διαβάζουν στο μετρό. Κρίνοντας όμως από εκείνους που το κατεβάζουν σε ψηφιακή μορφή και τα σχόλια των αναγνωστών, είναι σαφές ότι οι χρήστες αρέσκονται σε αυτήν τη δυνατότητα ανώδυνης κατανάλωσης και μετέπειτα διαγραφής του σχετικού αρχείου. Ανάλογα σχόλια μπορούσε κανείς να διαβάσει για την τεράστια ερωτική επιτυχία «50 αποχρώσεις του γκρι». Συγκριτικά όμως με το Mein Kampf, βιβλία για αλυσίδες και δέρματα είναι σαφώς πιο ανώδυνα», λέει ο συγγραφέας Κρις Φαραουάν. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως το magnus manifesto του Χίτλερ έχει να βρεθεί στον κατάλογο μπεστ σέλερ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» από το 1939, τη χρονιά που η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή