«Ταφόπλακα» του Κρίστι ένα μποτιλιάρισμα

«Ταφόπλακα» του Κρίστι ένα μποτιλιάρισμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΕΝΤΟΝ. «Ωρα για κυκλοφοριακά προβλήματα στο Φορτ Λι». Η φράση αυτή ενδέχεται να αποτελέσει την ταφόπλακα των προεδρικών φιλοδοξιών του ανερχόμενου αστέρα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι. Ο Κρίστι χθες απέλυσε τη συνεργάτιδά του Μπρίτζετ Κέλι, η οποία αποκαλύφθηκε ότι έδωσε εντολές να τιμωρηθεί με τετραήμερο μποτιλιάρισμα πόλη της οποίας ο δήμαρχος δεν υποστήριξε την επανεκλογή του Κρίστι.

Ο Κρίστι δήλωσε «συντετριμμένος» από την αποκάλυψη και «συγκλονισμένος από την απύθμενη ηλιθιότητα» της ενέργειας της βοηθού του. Στη διάρκεια μακροσκελούς συνέντευξης Τύπου, ο Κρίστι τόνισε κατ’ επανάληψη ότι δεν γνώριζε τις «πολιτικές διαστάσεις» της τετραήμερης παρεμπόδισης της πρόσβασης στη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον και εξέφρασε τη λύπη του για τα «ψέματα» των υφισταμένων του.

Η καλωδιωτή γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον είναι μία από τις πλέον πολυσύχναστες γέφυρες του πλανήτη, καθώς συνδέει το νησί του Μανχάταν με τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους και για τρεις ακόμη ημέρες, τον Σεπτέμβριο, οι τρεις λωρίδες πρόσβασης στη γέφυρα έγιναν απροειδοποίητα μία «λόγω κυκλοφοριακής μελέτης». Το Φορτ Λι, που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο της γέφυρας από την πλευρά του Νιου Τζέρσεϊ, μετατράπηκε επί τέσσερις ημέρες σε απέραντο πάρκινγκ.

Οσοι, την εποχή εκείνη, έκαναν λόγο για εκδικητικό κλείσιμο αντιμετωπίζονταν ως συνωμοσιολόγοι – όμως η δημοσίευση, την Τετάρτη, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κέλι, στα οποία εμφανίζεται να παραγγέλνει το κλείσιμο του δρόμου, επιβεβαίωσαν τις χειρότερες υποψίες. Εκτός από την Κέλι, που ήταν υποδιευθύντρια του επιτελείου του, ο Κρίστι απέλυσε χθες και τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Μπιλ Στέπιαν.

Το επιχείρημα του Κρίστι, ότι όλα έγιναν εν αγνοία του, δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει – ακόμη και αν γίνει πιστευτό. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» με ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου, ο Κρίστι επιδίδεται συχνά σε ενέργειες πολιτικής αντεκδίκησης. Το άρθρο αρχίζει με την ιστορία ενός τοπικού βουλευτή από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος έλαβε ένα σημείωμα-οχετό από τον Κρίστι, ύστερα από κάποια σχετικά ασήμαντα ραδιοφωνικά σχόλια. «Η κίνηση αυτή μοιάζει ευγενής μπροστά στα όσα υπέφεραν άλλοι που διαφώνησαν με τον κ. Κρίστι», αναφέρει η εφημερίδα. «Ενας πρώην κυβερνήτης που έχασε την αστυνομική του φρουρά, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς που έχασε την πολιτειακή χρηματοδότηση της έρευνάς του, ένας τοπικός γερουσιαστής που δεν διόρισε ποτέ τον δικαστή που επιθυμούσε, ένας άλλος γερουσιαστής που είδε να ανακαλείται η πρόσκλησή του σε εκδήλωση με τον κυβερνήτη στη δική του εκλογική περιφέρεια». «Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Κρίστι αρνήθηκε ότι επρόκειτο για πράξεις αντεκδίκησης. Αλλά τα επεισόδια άφησαν σε πολλούς την εντύπωση πως έτσι είναι, τρομάζοντας όσους σκέφτονταν να του αντιπαρατεθούν».

Ο Κρίστι ήλπιζε σε θρίαμβο στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες φιλοδοξούσε να αναδείξει το «δικομματικό» προφίλ του και τη διείσδυσή του στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Φορτ Λι, Μαρκ Σόκολιτς, είχε αρνηθεί να στηρίξει την επανεκλογή του.

Τώρα τα προβλήματα του Κρίστι δεν είναι μόνο πολιτικά: η ομοσπονδιακή εισαγγελία άρχισε χθες ανακρίσεις για το κλείσιμο της γέφυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή