Η Γαλλία θα εκδώσει τον Αμπλιάζοφ

Η Γαλλία θα εκδώσει τον Αμπλιάζοφ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση του Καζάχου μεγιστάνα και αντιφρονούντος Μουχτάρ Αμπλιάζοφ στην Ουκρανία ή τη Ρωσία αποφάσισε χθες γαλλικό δικαστήριο ύστερα από τουλάχιστον έξι μήνες κράτησης από τις γαλλικές Αρχές, οι οποίες τον είχαν συλλάβει στις Κάννες. Ο Αμπλιάζοφ κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων από την καζαχική τράπεζα BTA και είχε καταδικαστεί από βρετανικό δικαστήριο πριν από 18 μήνες για μία από τις έντεκα υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του. Το Καζαχστάν δεν διαθέτει το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση του Αμπλιάζοφ από το γαλλικό κράτος, αλλά η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν ήδη κάνει αίτηση ώστε να κινήσουν αντίστοιχα νομικές διαδικασίες. Το δικαστήριο από την πλευρά του δήλωσε πως προτιμά ο κατηγορούμενος να εκδοθεί στη Ρωσία, αφού η τράπεζα είχε μεγαλύτερες απώλειες εκεί. Η σύζυγος του Αμπλιάζοφ, Αλμα Σαλμπάγεβα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπογράμμισε ότι ο σύζυγός της στοχοποιείται από το Καζαχστάν επειδή «αντιμάχεται το σκληρό καθεστώς». «Για τον άντρα μου η έκδοση ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη», είπε η ίδια. «Εάν εκδοθεί δεν θα ξαναδεί ποτέ εμένα ή τα τέσσερα παιδιά μας», πρόσθεσε, ενώ ο δικηγόρος του Αμπλιάζοφ, Ολιβιέρ Κουεσνό, δήλωσε ότι θα ασκούσε έφεση στην απόφαση. Πολλοί από τους υποστηρικτές του θεωρούν ότι η Ρωσία μπορεί να τον παραδώσει στις Αρχές του Καζαχστάν μετά την έκδοσή του.

Η τράπεζα BTA, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου. Το καζαχικό υπουργείο Εξωτερικών και το πολιτικό γραφείο του προέδρου απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Ο Αμπλιάζοφ, ωστόσο, κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις με στόχο την εκμηδένισή του ως μελλοντικού αντιπάλου του προέδρου του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή