Υποχωρεί η δημοτικότητα του AKP

Υποχωρεί η δημοτικότητα του AKP

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική πορεία έχει αρχίσει να εμφανίζει η δημοτικότητα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που «ταρακούνησε» την πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR. Αν και το κόμμα του Ερντογάν διατηρεί με άνεση την πρώτη θέση στα ποσοστά, με το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, η πρώτη δημοσκόπηση ύστερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης, που δημοσιεύθηκε χθες, δεν είναι ενθαρρυντική.

Η SONAR, που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Τουρκία, ανέφερε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε το 42,3%, δηλαδή ποσοστό κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο που είχε λάβει σε ανάλογη δημοσκόπηση τον περασμένο Αύγουστο και κατά πολύ μικρότερο του 50% που είχε κερδίσει το κόμμα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2011. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα από την πλευρά του συγκέντρωσε το 29,8%, ποσοστό που, αν και είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο του κόμματος της κυβέρνησης, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει η αντιπολίτευση από τον Ιούνιο του 2011, όπως τόνισε η SΟΝΑR.

Αντίθετα, το ίδιο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαψεύδει την πτώση της δημοτικότητάς του. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση έχει σχολιάσει ότι ούτε οι διαδηλώσεις ούτε και το σκάνδαλο διαφθοράς κατόρθωσαν να επηρεάσουν τη μεγάλη δημοτικότητά της. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι τα ποσοστά της υποστήριξης προς το κόμμα του Ερντογάν φτάνουν τουλάχιστον το 52%, ενώ διευκρίνισε ότι διενεργήθηκαν τέσσερις διαφορετικές δημοσκοπήσεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να συλλεχθούν τα αποτελέσματα αυτά. Τον Μάρτιο αναμένονται να πραγματοποιηθούν και οι πρώτες δημοτικές εκλογές ύστερα από την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, οι οποίες θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία ώστε να σφυγμομετρηθεί ο αντίκτυπός του στο μέλλον του κόμματος.

Σε άλλες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς, την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Ζεκερίγια Οζ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα για την υπόθεση και είχε επανατοποθετηθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ως μέρος των ανακατατάξεων που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της αστυνομίας και του νομικού συστήματος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου. Ο Οζ, που είχε συμμετάσχει στην υπόθεση Εργκένεκον, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του αφαίρεσε το αστυνομικό όχημα που του είχε δοθεί για την προστασία του. «Εκείνοι που διέπραξαν αυτή την παράνομη πράξη φέρουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί σε εμένα ή την οικογένειά μου», τόνισε ο πρώην εισαγγελέας σε ανακοίνωσή του. Οπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, τουλάχιστον δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Δικαιοσύνης είχαν προειδοποιήσει τον Οζ να διακόψει την ενασχόλησή του με την εν λόγω έρευνα. «Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός είχε θυμώσει μαζί μου και ότι οι έρευνες ενάντια στην κυβέρνηση θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα, διαφορετικά θα υπέφερα», είπε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της αρνήθηκε ότι ο Ερντογάν ανέθεσε σε κάποιον να συμβουλεύσει τον Οζ να διακόψει την έρευνα, ενώ χλεύασαν τα λεγόμενά του ως θεατρινισμούς. «Οι εισαγγελείς πρέπει να πραγματοποιούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και της νομοθεσίας», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ. «Εάν αντί αυτού προτιμούν να δίνουν παράσταση, καταλήγουν να χάνουν τον σεβασμό, αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη στον νόμο και την πίστη στη Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή