ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Πάνω από χίλιοι νεκροί στο Ν. Σουδάν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Θα ξεπεράσουν τους χίλιους οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ, όπως επεσήμανε χθες ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού, ο επικεφαλής επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης Ερβέ Λαντσού, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 60.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ στην περιοχή. Ο Λαντσού, επίσης, ανακοίνωσε ότι επιπλέον κυανόκρανοι θα ενισχύσουν την αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν μέσα στις επόμενες μέρες. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρκάν Χακ, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι 42.800 Νοτιοσουδανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές περιοχές της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Ουγκάντας.

ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Θεατρικό ντεμπούτο της Κικ Κένεντι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή -στη διασκευή της από τον Ζαν Ανούιγ- θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο θεατρικό σανίδι η εγγονή του δολοφονηθέντος υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι και ανιψιά του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Κικ. Στην παράσταση, που ανεβαίνει σε ένα από τα ανεξάρτητα θέατρα της Νέας Υόρκης, γνωστά και ως «off Broadway», η 24χρονη Κικ Κένεντι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με την πρεμιέρα να είναι προγραμματισμένη για σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ

Εξαφάνιση απειλεί τα μεγάλα σαρκοβόρα

ΟΡΕΓΚΟΝ. Πάνω από τα τρία τέταρτα των μεγάλων σαρκοβόρων ζώων της Γης, όπως τα λιοντάρια, οι λύκοι και οι αρκούδες, απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς οι αριθμοί τους παρουσιάζουν σταδιακή μείωση και η πλειονότητα των ειδών αυτών διαθέτει λιγότερο από το ήμισυ του προηγούμενου γνωστού πληθυσμού τους, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουίλιαμ Ριπλ του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, αποδίδουν την παγκόσμια υποχώρηση των σαρκοβόρων στη σταδιακή έλλειψη θηραμάτων και στο κυνήγι από τους ανθρώπους. Η εξαφάνιση των σαρκοβόρων μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο. «Πολλά από αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο καθηγητής Ριπλ. Ο λύγκας, η βίδρα, η λεοπάρδαλη και το πούμα είναι μερικά από αυτά. Η μείωση των σαρκοφάγων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φυτοφάγων ζώων, των πτηνών και των ερπετών, κάτι που συχνά φέρνει καταστροφές στις καλλιέργειες. Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία για την προστασία των σαρκοβόρων, ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά με τους ανθρώπους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Αποδέχθηκε την πρόσκληση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πρόσκληση για να επισκεφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου το Ισραήλ αποδέχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, όπως γνωστοποίησε χθες η καγκελαρία. Η Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση, αφού ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο Νετανιάχου ευχήθηκε στη Μέρκελ ταχεία ανάρρωση μετά το ατύχημα που είχε ενώ έκανε σκι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενώ τη συνεχάρη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής της.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ – ΡΩΣΙΑΣ

Πετρέλαιο αντί αγαθών

ΜΟΣΧΑ. Πρόγραμμα ανταλλαγής πετρελαίου αντί καταναλωτικών αγαθών, ικανό να ενισχύσει σημαντικά τις ιρανικές εξαγωγές μαύρου χρυσού, φέρονται να υπέγραψαν το Ιράν με τη Ρωσία. Η συμφωνία, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων τον μήνα, προβλέπει ότι η Μόσχα θα αγοράζει 500.000 βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου την ημέρα, προσφέροντας σε αντάλλαγμα ρωσικά τεχνολογικά και καταναλωτικά προϊόντα. Αγνωστο παραμένει εάν το πρόγραμμα θα εγκαινιασθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, όπως και ο τρόπος με τον οποίον η Μόσχα θα αιτιολογήσει την πρωτοβουλία της στις δυτικές δυνάμεις.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Σκοτώθηκαν τριάντα αντάρτες Σεμπάμπ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Τουλάχιστον τριάντα αντάρτες της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Σεμπάμπ σκοτώθηκαν χθες, ύστερα από αεροπορική επιδρομή πολεμικών αεροσκαφών της Κένυας εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης των ανταρτών στην περιοχή του Γκεντό της Σομαλίας. Το στρατόπεδο, κοντά στην κωμόπολη Γκαρμπαραέ, 600 χλμ. βορειοδυτικά της Μογκαντίσου, βρισκόταν κοντά στα σύνορα της Σομαλίας με την Κένυα. Η οργάνωση Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Νέες κατοικίες σε εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την οικοδόμηση 1.400 κατοικιών σε εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και Ανατολικής Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Νετανιάχου, λίγες μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Τζον Κέρι στην περιοχή. Παρότι αναμενόμενη, η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ. Την αγανάκτησή του εξέφρασε, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ, που χαρακτήρισε την απόφαση «ένδειξη επιβολής καθεστώτος απαρτχάιντ από το Ισραήλ».

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Η TEPCO ανεχόταν υπερτιμολόγηση

ΤΟΚΙΟ. Την περαιτέρω κρατική χρηματοδότηση της επιχείρησης απορρύπανσης της Φουκουσίμα απειλεί εσωτερική έκθεση της TEPCO, που δείχνει ότι η εταιρεία ανεχόταν συστηματικά την υπερτιμολόγηση υπηρεσιών από εργολήπτες του έργου καθαρισμού του πυρηνικού εργοστασίου. Σύμφωνα με την έκθεση, τα συμβόλαια αυτά είχαν συνολικό κόστος 10 δισ. δολαρίων. Η αποκάλυψη πλήττει ακόμη περισσότερο την ήδη τρωθείσα αξιοπιστία των στελεχών της TEPCO, που επικρίθηκαν για την ανικανότητά τους στον χειρισμό της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή