Η Ουάσιγκτον εκφράζει ανησυχία

Η Ουάσιγκτον εκφράζει ανησυχία

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της εξέφρασε η Ουάσιγκτον σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο θέτει σε κίνδυνο την παραμονή του στην εξουσία. Το σκάνδαλο οδήγησε επιχειρηματίες και πολιτικούς ενώπιον της Δικαιοσύνης και προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό. Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε εκτεταμένη εκκαθάριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι ενορχήστρωσαν τις έρευνες για το σκάνδαλο ώστε να προκαλέσουν την ανατροπή του Ερντογάν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, αναφέρθηκε στον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης για τα γεγονότα στην Τουρκία, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να στοχοποιήσει τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό. «Εκ των πραγμάτων, η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι και παραμένει σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια σειρά θεμάτων», δήλωσε η Πσάκι, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Συριακό και φιλοξενεί τουλάχιστον 600.000 Σύρους πρόσφυγες. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοινοποίησε στην Τουρκία έγγραφο όπου δήλωνε την υποστήριξή των ΗΠΑ στην επιθυμία των Τούρκων για ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα Δικαιοσύνης και υπενθύμισε την προσήλωση των Αμερικανών στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή