ΚΟΣΜΟΣ

Η θέση της Κομισιόν για μετανάστες «βάζει φωτιά» στη Γερμανία

ΜΟΝΑΧΟ. Φωτιά στη συζήτηση περί μετανάστευσης από χώρες της Ε.Ε. προς τη Γερμανία έβαλε η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι μετανάστες έχουν τα ίδια δικαιώματα στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπως και οι Γερμανοί. Η βαυαρική CSU, αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ, επέκρινε σφόδρα την Κομισιόν, ενώ σχολιαστές έκαναν λόγο για «κακή χρονική στιγμή».

Σε άρθρο με τίτλο «Δώρο για τον δεξιό λαϊκισμό», η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» σημείωσε ότι βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. «Η ανησυχία των πολιτών, που ήδη θεωρούν την Ε.Ε. ως γραφειοκρατικό τέρας και μηχανή παραγωγής χρέους, αυξάνεται», σημείωσε ο αρθρογράφος Ρόλαντ Πρόις. «Υπάρχει φόβος να ενισχυθούν οι δεξιοί λαϊκιστές και οι επικριτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εκλογές του Μαΐου. Οι μετανάστες που εισπράττουν κοινωνικά επιδόματα δεν είναι καθόλου αρεστοί, παρόλο που αποτελούν εξαίρεση».

Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πολιτικά «και όχι να ανατεθεί στον κάθε ΟΑΕΔ, όπως προβλέπει η Κομισιόν», και καταλήγει: «Πρέπει άραγε το πρόβλημα των εκατομμυρίων φτωχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιλυθεί διαμέσου της μετανάστευσης; Η Ενωση πρέπει να βρει γρήγορα απαντήσεις».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD, το 70% των Γερμανών θεωρεί ότι οι μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε. πρέπει να εγκαταλείπουν τη Γερμανία αν δεν βρίσκουν δουλειά. Από την άλλη, το 68% πιστεύει ότι η γερμανική οικονομία έχει ανάγκη υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τις απόψεις που επικρατούσαν στο παρελθόν και σχετίζεται άρρηκτα με την υγεία της γερμανικής οικονομίας. Το 79% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι καλή ή πολύ καλή, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη δημοσκόπηση αυτή.