Θύελλα στην αυλή του Χουάν Κάρλος

Θύελλα στην αυλή του Χουάν Κάρλος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Σε οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκεται η νεότερη κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ινφάντα Κριστίνα. Η Ισπανίδα «γαλαζοαίματη» κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου προκειμένου να δώσει απαντήσεις για υπόθεση «ξεπλύματος» κεφαλαίων και φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκεται και ο σύζυγός της Ινάκι Ουρντανγκαρίν. Η απρόσμενη εξέλιξη επέφερε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, η οποία είδε το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά δημοτικότητάς της να κατακρημνίζονται.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν την κόρη του Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας αφορούν την υπεξαίρεση κρατικών πόρων από τον Ινάκι Ουρντανγκαρίν και τον επιχειρηματικό του συνεταίρο Ντιέγκο Τόρες. Η Κριστίνα, η οποία είναι πλέον επισήμως ύποπτη για την υπόθεση, θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα την 8η Μαρτίου.

Ο Ουρντανγκαρίν και ο Τόρες κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν 5,8 εκατ. ευρώ δημοσίων πόρων, τα οποία διοχετεύθηκαν στους λογαριασμούς τους μέσω του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «Ινστιτούτο Νοοs», αλλά και της οικογενειακής επιχείρησης Aizoon, συνιδιοκτήτρια της οποίας είναι και η πριγκίπισσα. Το μεγαλύτερο μερίδιο των κεφαλαίων αυτών προερχόταν από τις περιφερειακές κυβερνήσεις των Βαλεαρίδων Νήσων και της Βαλένθια, οι πρόεδροι των οποίων αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά.

Κάποιες από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Ινάκι και την ινφάντα Κριστίνα αφορούν την υπερπολυτελή έπαυλη που το ζευγάρι αγόρασε στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έναντι 6 εκατ. ευρώ, αλλά και τα 3 εκατ. που δαπάνησαν προκειμένου να την ανακαινίσουν. Η πολυτελής κατοικία κατασχέθηκε προκειμένου να καλυφθεί η εγγύηση ύψους 6,1 εκατ. που επιβλήθηκε στον Ουρντανγκαρίν και στον Τόρες. Ομως, ο κλοιός άρχισε να κλείνει γύρω από την ινφάντα Κριστίνα όταν αποδείχθηκε ότι και η ίδια είχε υπογράψει ως ιδιοκτήτρια αλλά και ένοικος του ανακτόρου αυτού.

Ο Χοσέ Κάστρο, ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση, υποστηρίζει πως ζητώντας από την πριγκίπισσα να καταθέσει, θα διαλύσει οποιαδήποτε υποψία ότι η «γαλαζοαίματη» τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, αποδεικνύοντας ότι στην Ισπανία υπάρχει ισονομία. Η Αννα Μαρία Τεχέρο, η σύζυγος του Τόρες, έχει κληθεί και αυτή από την ανακρίτρια. Εως πρόσφατα εθεωρείτο ότι η ινφάντα Κριστίνα ήταν υπεράνω υποψίας. «Αραγε, δεν είναι όλοι οι Ισπανοί ίσοι απέναντι στον νόμο;» είχε ρωτήσει τον δικαστή ο δικηγόρος της Τεχέρο.  Ωστόσο, η κλήτευση της πριγκίπισσας να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου ερμηνεύθηκε ως ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον ισπανικό θρόνο το 1975, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα στρατηγού Φράνκο, και απέκτησε υψηλότατη δημοτικότητα ως προστάτης του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας το 1981 όταν διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην παρεμπόδιση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εκτοτε, στην πραγματικότητα η βασιλική οικογένεια βρισκόταν στο απυρόβλητο και όταν η ινφάντα Κριστίνα παντρεύτηκε τον Ινάκι Ουρντανγκαρίν, στη Βαρκελώνη το 1997, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, πολύ πίστεψαν ότι θα μπορούσε να εκπληρώσει τον ρόλο της «Νταϊάνα της Ισπανίας» ούσα όμορφη και νέα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή